Pripadnici HGSS stanica Makarska danas su imali izuzetno zaposlen dan, o čemu su izvijestili ibna svojoj Facebook stranici.

-Kad se ponadamo i pomislimo da se situacija malo primirila, desi se nova akcija. Danas, kad napravimo sažetak dana, odradili smo četiri akcije:

Dana 16.08.2020., temeljem analiza, nastavila se potraga za stranim državljaninom na Biokovo. Tijekom te potrage odvile su se dvije situacije u kojima smo spriječili moguću nesreću i kobne posljedice.

Oglas

Kako smo već izvijestili, spasili smo dvije strane državljanke koje su se kretale prema Sv. Iliji. Ubrzo nakon toga, oko 16:45 sati, zahvaljujući našoj prisutnosti na Biokovu, strani državljanin zatražio je našu pomoć.
Otac, majka i dijete sve strani državljani, srećom su zaustavili naše spašavatelje i rekli kako su jako umorni i dehidrirani te da se otac jako loše osjeća zbog bolova na predjelu abdomena. Odmah po saznanju spašavatelji su ih dopratili do vozila te odvezli do hitne medicinske pomoći, a oni su preuzeli daljnju skrb o istima.

U međuvremenu, posredstvom Centra 112, u 17:13 dobivamo dojavu da majka i njezin sin, koji se nalaze negdje iznad mjesta Živogošće – Strnj, više ne mogu nastaviti put te su dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani.

Odmah po dojavi alarmiraju se svi raspoloživi spašavatelji HGSS stanice Makarska koji se u tom trenutku ne nalaze na Biokovu te helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja iz Divulja. Alarmirana je ispostava HGSS stanice Split iz Omiša. Zemaljska ekipa spašavatelja iz Makarske u 18:49 sati dolazi do unesrećenih osoba te ih, nakon rehidracije i okrjepe, priprema za izvlačenje helikopterom iz zraka.

U 18:54 minute helikopter s dežurnom ekipom letača spašavatelja prilazi mjestu gdje su se unesrećene osobe nalazile te spušta jednog letača spašavatelja. Uz pomoć sajle na helikopteru letač spašavatelj, zajedno sa unesrećenim osobama izvučen je u helikopter te su unesrećene osobe prebačene na priručni heliodrom Osejava u Makarskoj.

Nadamo se da su ovo sve vijesti za današnji dan te da odlazimo na zaista zasluženi odmor.

Koliko još puta trebamo alarmirati, moliti, upozoravati, savjetovati? I mi smo samo ljudi. Imamo srce pomoći i to radosno činimo. Ali, ne možemo iznad svojih mogućnosti. Bit će nam žao da zbog neodgovornih ne budemo u mogućnosti pomoći onima koji su potrebni naše pomoći, a za nesreću nisu krivi.
Pomozite nam svojom odgovornošću – apelira Hrvatska gorska služba spašavanja.
M. D. /foto HGSS