Razgovarajući s lokalnim novinarima, gradonačelnik i njegova zamjenica u petak su najavili „update“ popisa kršitelja odluke o zabrani građevinskih radova te prokomentirali dosadašnji efekt poduzetih mjera. Sumirati će da je pomak svakako napravljen, no s druge strane jasno strše i primjeri samovolje pojedinih investitora koja graniči sa zdravim razumom.

-Naša ideja je bila da se poštuje odluka o zabrani radova od 1.svibnja do 30.rujna, dali smo rok prilagodbe do 16.lipnja i većina je poštovala odluku. Dio njih nije i mi ćemo uskoro osvježiti naš popis krštielja, moći će se vidjeti što su redari napravili i kolike su kazne naplaćene, transparentno i javno. Osobno mislim da se po tom pitanju dogodio veliki pomak – kazat će Paunović, koji je tijekom razgovora napomenuo da on sam odluku o zabrani, takvu kakva jest, ne smatra dobrom.

-Moj osobni stav o samoj odluci o zabrani gradnje od 1.5. do 30.9., je da je u pitanju loša odluka. Ali je usvojena jednoglasno i mora se poštovati. A kršila se non stop do 16.lipnja – dodao je gradonačelnik.

Oglas

U razgovoru s predstavnicima medija gradonačelnik i zamjenica prokomentirali su problem s Matom Jujnovićem, vlasnikom Prometa koji je gradnjom benzinske pumpe kod Kauflanda i ignoriranjem zabrane gradnje izazvao i revolt nemalog broja građana, ali i prikupio već pozamašnu svotu kada mu se zbroje uručene kazne, ali i one koje će tek doći. Kako su dodali Paunović i Radić Brkan, na sastanku kojeg su imali s 75-godišnjim Jujnovićem nisu postigli previše.

-Gospodin dođe s argumentacijom da je poduzetnik, da zapošljava toliko i toliko ljudi, da je uložio toliko i toliko novca. U redu, no nije jedini, postoje i druge djelatnosti koje također rade. Moramo naći način i suživot, ljudski riješiti probleme, ali ovdje se na neki način više radi o izražavanju samovolje i nepoštovanja, što mi kao gradonačelniku smeta – nastavio je gradonačelnik Makarske.

Na pitanje novinara što Grad može učiniti po tom pitanju, odgovorio je da su mehanizam redarstvo i kazne koje se uručuju, no to Jujnovića nije sprječavalo da nastavi raditi.

-On je rekao “ja ću i dalje kršiti odluku” i šta da mi radimo. To je suludo ponašanje. Ako vi ne poštujete nas, doći ćete i drugi put kod nas ali nećete dobiti termin za sastanak. Ukoliko uopće ne poštuje gradsku vlast, recite mi zbog čega bih ga primio na razgovor – upitao je Paunović.
Naime, Jujnoviću je do sada uručeno pet kazni, ukupno 450.000 kuna – najprije 30.000. pa 60.000, pa 90.000, 120.000, 150.000. Kako doznajemo ,dolazi mu i šesta koja bi logikom trebala iznositi 180.000 kuna, što ukupni zbroj penje na 630.000 kuna, čime bi vlasnik Prometa ozbiljno dobio po džepu. Pogotovo što kaznu, bez obzira na eventualnu sudsku tužbu protiv Grada, mora platiti.

oznorTO
-Kazao nam je da će nastaviti raditi, da će tužiti, da je odluka neustavna. No bez obzira na eventualnu tužbu, mora platiti kaznu. Ako bude tužio Grad i Grad izgubi, ide mu povrat ali bez obzira na sudski proces, morat će platiti kaznu – objasnila je Antonia Radić Brkan.
O.Franić / foto O.Franić/I.Ćirak