Službeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o broju iseljenika puno su manji od stvarnih, donosi danas Jutarnji list navodeći kako neslužbeni rezultati popisa pokazuju da Hrvatska ima manje od 3,9 milijuna stanovnika.

Mada krajnji rok za objavu službenih rezultate popisa stanovništva istječe sredinom siječnja, već sada imamo procjene prema kojima se broj stanovnika spustio na oko 3,9 milijuna, a možda i manje od toga, piše dnevnik.

“Bit će nas između 3,9 i četiri milijuna, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu točni. Procjene DZS-a rađene početkom godine govore da nas ima više od četiri milijuna, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje. To je rezultat podcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni koronakriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu. Ako su ti radnici dulje od godinu dana u Hrvatskoj pa čak i ako su došli prije tri mjeseca, ali imaju ugovor na godinu dana ili dvije, oni se trebaju priključiti popisu i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3,9 milijuna”, kaže demograf Ivan Čipin.

Oglas

“Moguće je da nas podaci iznenade, ali ne bi smjeli puno ako je popis 2011. godine bio relativno točan i ako migracijske statistike ne griješe za dva do tri puta, a mislim da ne bi trebale”, piše Jutarnji list.

MD/ foto MD