Kad je dobila kuvertu s dva međusobno pobijajuća rješenja, jednim koje joj odobrava naknadu od 1700 kuna za dijete neupisano u vrtić, i drugo koje joj to isto pravo uskraćuje, majka 2,5-godišnjeg dječaka bila je nemalo iznenađena. Nije prva koja se zbog ove situacija obratila našoj redakciji; prije točno tjedan dana poslali smo upit Gradu Makarskoj u kojemu se zanimamo za detalje odluke.

Podsjetimo, na sjednici Gradskog vijeća još 30.srpnja, kada je bilo posve neizvjesno kako će se riješiti problem 80-ak neupisanih mališana, donesene su Izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi Grada Makarske. Između ostaloga, u odluci se, na prijedlog NLO-ove vijećnice Ivane Miočević Franić, dodao amandman koji odobrava pravo na novčanu potporu roditeljima/ starateljima djeteta vrtićke dobi u mjesečnom iznosu od 1700 kuna. Isti članak odluke kaže da to pravo može ostvariti roditelj/staratelj djeteta koje se nalazi na Listi neupisane djece u vrtiće i jaslice za pedagošku godinu 2021./2022. Dakako, uvjet je, uz prebivalište, da zahtjev podnese u roku.

Osim dobi ne navode se, barem ne u ovoj odluci, nikakvi drugi uvjeti. Dogodilo se da je dobar dio djece ipak upisan u postojeće grupe, no roditeljima je bilo bitno da djeca upadnu kako-tako, pa se nitko, kao ni prethodnih godina uostalom, nije opterećivao standardima. No ostao je dio roditelja poput roditelja djeteta s početka članka, a koji nisu ostvarili uvjet za upis. Međutim, mame i tate djece s Liste neupisane djece primili su navedenih 1700 kuna za mjesec rujan.

Oglas

Tako su navedeni iznos primili i roditelji djeteta iz našeg članka.

A onda, proteklog tjedna – hladni tuš. Primaju rješenje kojim im se (doduše naknadno, nakon prve isplate!), odobrava 1700 kuna. I u istoj kuverti stiže rješenje kojim se poništava ono prvo!

Objašnjenje je: dijete ne ispunjava uvjete.

Pitanja koja se nameću, a koja smo dakako još prošlog tjedna uputili Gradu, ne dobivši do sada nikakav odgovor niti objašnjenje, jesu: kako su, na osnovu iste odluke, iz nadležnog odjela mogla biti poslana dva potpuno različita rješenja, koliko je djece odnosno roditelja/staratelja primilo naknadu za rujan 2021., i hoće li roditelji sad morati vratiti isplaćeni novac za rujan.

Zanimao nas je i odgovor na jako važno pitanje: budući je dobar dio djece naknadno bio upisan, a ovim drugima se ukinula naknada, koliko je uopće korisnika na sva zvona predstavljene naknade?

Vrlo je lako moguće, naime, da se radi o jednoznamenkastom broju.

Stoga se s pravom nameće pitanje o svrsi naknade. Naime, valja podsjetiti da je u istoj odluci usvojenoj na Gradskom vijeću 30.srpnja ukinuta demografska mjera donesena u mandatu Jure Brkana. Od strane ondašnje opozicije, a današnjih vladajućih nazvana je populističkom i rečeno je kako se 1000 kuna roditeljima djece do navršene treće godine, a koja ne pohađaju vrtić, dijelilo vrlo neselektivno.

Ukidanje HDZ-ove naknade koja je godišnje proračun stajala i do dva milijuna kuna usvojeno je, s tim da je HDZ, jasno, bio protiv, dok je dvoje NLO-ovih vijećnika bilo podijeljeno.

Kada je ukinuta ova naknada, odlučeno je da će se dati 1000 kuna roditeljima neupisane djece, da bi NLO-ova vijećnica sugerirala kako bi najispravniji iznos bio 1700 kuna jer s toliko Grad sufinancira dječji vrtić. Gradonačelnik Zoran Paunović odmah je prihvatio amandman, da bi HDZ komentirao kako ovime samo gasi požar nastao zbog velikog broja neupisanih mališana.

Na koncu ispada da je jedna, demografska mjera ukinuta, a druga, socijalna, da nije zaživjela. Najprije zato jer su djeca ipak ubačena u grupe, a kao drugo, zato jer je odluka po svemu sudeći donesena na brzinu i s nejasnim uvjetima koji nisu specificirali tko će, zapravo, koristiti ovu mjeru.

Iako se Odjel za društvene djelatnosti očito vodio Listom neupisane djece, koja je obuhvaćala i djecu bez uvjeta, naposljetku su svi skinuti s platne liste.

Kako neslužbeno doznajemo, roditeljima koji su zvali je pojašnjeno zašto su dobili 1700 kuna za rujan. I istumačeno im je zašto isti taj iznos više neće primati. A neće – zbog greške. Je li riječ o nejasno sastavljenoj odluci ili pogrešno istumačenoj, o tome možemo samo donositi svoj sud, a to ipak nećemo.

Međutim, uistinu je nesvakidašnje kad u istoj kuverti, bez ikakva tumačenja, dobijete dva posve drugačija rješenja, i da se u oba pozivate na identičnu odluku. Pomalo je začudno i da Grad Makarska nije imao potrebu očitovati se o tome i službeno, premda smo im upit poslali prije sedam dana.

Ivona Ćirak /foto M.D.