Pogotovo u proteklih godinu dana, čini se da tema neidentificiranih pojava na nebu sve više iz rubnih dijelova znanosti prelazi u mainstream. Dokaz tome su i snimke “tik-tak” i drugih NLO objekata koje je u javnost pustila američka vlada, dok je nedavno saslušanje u američkom Kongresu i službeno potvrdilo da najveća svjetska vlada priznaje postojanje letjelica kojima, barem službeno, ne znaju porijeklo.

Nisu rijetki niti slučajevi NLO-a u modernoj Hrvatskoj, od onog najslavnijeg na Pagu, pa do snimki koje ljudi sve češće bilježe mobilnim telefonima i kamerama. Biokovo je imalo nekoliko ovakvih slučajeva, jedan je početkom 1990-ih snimio naš pokojni Vinko Garmaz, prije nekih 3-4 godine goreći objekt na nebu vidio se od Vrgorca do Makarske, no ovo što vam danas donosimo snimljeno je prije tek nešto više od mjesec dana (3.svibnja), i to iz središta grada, ulice slikara Gojaka.

Autori snimke, Makarani, promatrali su tako dva neobična objekta koja su se “igrala” po nebu, dok pažljivo pregledavanje snimke otkriva još nekoliko ultrabrzih objekata koji se mogu “uhvatiti” jedino drastičnim usporavanjem snimke.

Oglas

O čemu se točno radi, uistinu ne znamo. Je li moguće da se ovako ponašaju dronovi, a pogotovo što su tek objekti koji su brzinom metka jurili nebom iznad Biokova,ni to ne možemo kazati. No s obzirom na sve što se po pitanju NLO-a događa u svijetu zadnjih godinu-dvije, možda se možemo nadati da je na ovim snimkama zabilježen i odgovor na jednu od najvećih misterija koje muče čovječanstvo – jesmo li sami u svemiru.

– Kako smo mogli vidjeti, na snimci su barem četiri NLO-a, od čega dva sporija koji lelujaju nebom, vrte se te izgledaju kao da su od metala, te još barem dva NLO-a koji se kreću vrlo brzo. Autor snimki je naš sugrađanin A.N., a treba kazati i da su snimke trenutno na obradi kod naše sestrinske udruge DUAP Polaris iz Splita, i da će cjelokupna analiza ovih videa biti prezentirana javnosti na Danima svemira koje tradicionalno organizira naša udruga, a koji će se ove godine održati 12. i 13. kolovoza na Spomeniku – kazao nam je predsjednik makarskog DAUP Oriona Gloryan Grabner.

– Makarsko odnosno Biokovsko područje je u ufološkom smislu jako bogato područje već duže vremena. Viđenja su prijavljivana još od doba nekadašnje države pa sve do naših dana tako da nas ni ova snimke nimalo ne iznenađuje. Kako bi se reklo, “oni” ne dolaze, oni su već tu – dodaje Grabner.

O.Franić / foto: screenshot

Što je kazao svjedok i autor videa
Datum: 03.05.2022.
Vrijeme:
1. Video 12:06-12:08
2. Video 12:10-12:11:07
Mjesto: Makarska (Ulica slikara Gojaka-pozicija odakle svjedok i svjedokinja gledaju pojavu), smjer gledanja sjeverozapad između Veprica i Žliba

Visina: više od planine Biokovo

Svjedok A.N. primjećuje oko 12:05 dva objekta koji povremeno reflektiraju sunčevu svjetlost, i skupa sa svjedokinjom I.S. promatraju oko 15-20 sekundi nakon čega svjedok aktivira kameru na mobitelu i snima prvi video.

Nakon manje stanke (i dalje gledaju objekte) snima i drugi video ovaj put zumirajući jedan objekt čiju putanju prati.

Za objekte kažu da su bili trokutastog oblika, krenuli su sa relativno male visine i polako se uspinjali povremeno mijenjaći brzinu, a putanja im je bila slična dok im nisu nestali iz vidokruga.
Svjedok napominje da je bilo više prolaznika te da su vidjeli kako on snima i curu da pokazuje prstom u smjeru NLO-a, ali da se nitko nije zaustavio niti na neki način registrirao događaj.

Crni objekt u prvoj minuti nisu odmah primjetili nego tek kasnije kad su pregledavali snimku.

Intervju sa svjedocima je obavljen 28.05.2022. u Makarskoj u prisustvu članova DUAP Polarisa i DAUP Oriona.