Pišući o postavljanju antistresne podloge na igralištu na plaži u Makarskoj, vrijedne s PDV-om pola milijuna kuna, postavili smo i pitanje o javnoj nabavi. Prateći stranice Grada već mjesecima nismo naišli nigdje na objavu postupka javne nabave, niti smo objavu postupka našli na stranicama Elektronskog oglasnika javne nabave.

Zaključili smo, pogledavši pragove u Zakonu po javnoj nabavi, kako se radi o radovima procijenjene vrijednosti do pola milijuna kuna plus PDV, te da javna nabava nije potrebna. Naknadno nam je rečeno da je natječaj ipak bio, i to na proljeće 2021.godine, što nas je zaintrigiralo da istražimo. Je li proveden postupak javne nabave, gdje je objavljen budući ga nigdje nismo našli, i obvezuje li zakon javnu upravu po zakonu na javnu nabavu kad se radi o ovakvim projektima i iznosima?

Od Hrvoja Pejića, savjetnika za javnu nabavu u novom Odsjeku za projekte i razvoj, doznajemo da je temeljem čl.15. Zakona o javnoj nabavi i Pravilnika o provedbi postupaka javne nabave bila dovoljna jednostavna nabava putem poziva na dostavu ponude. Budući se radi o iznosu od 395.300,00 kuna s PDV-om, nije bila potrebna javna nabava.

Oglas

– Navedeni postupak se provodio u travnju 2021., a odabran je jedini ponuditelj EDEL SPORT d.o.o.Zagreb, kazao nam je Pejić.

Pojasnio se kako se javna nabava se provodi do iznosa od 500 tisuća kuna plus PDV za radove, odnosno do 200 tisuća plus PDV za robu i usluge.

Dakle, u prijevodu, Grad Makarska je poslao ponude na željene adrese i uzeo najpovoljniju ponudu. Izvođača je izabrala bivša gradska uprava, no kako bi početak radova padao na kasno proljeće, a k tome su u svibnju svi bili zaokupljeni izborima, ostavljeno je za poslije ljeta.

Ivona Ćirak