Na prvi dan nove godine Makarane je, kao i sve stanovnike Dalmacije, dočekao sunčan i neuobičajeno topao dan.

Greben snažne anticiklone zauzima veći dio kontinenta, a centar mu je u zapadnom Sredozemlju. Ovako neobično stabilno vrijeme i toplina u višim slojevima troposfere uvjetovali su izražene temperaturne inverzije nad Sredozemnim morem pa već nekoliko dana cijeli zapad Sredozemnog mora prekriva magla. Magla prekriva i sjeverni Jadran.

U 13 sati u mnogim dijelovima Dalmatinske zagore mjeri se 20 ili više stupnjeva Celzijusa. Postoji velika vjerojatnost da će današnji dan u nekim dijelovima zemlje biti najtopliji u povijesti mjerenja – piše Dalmacija danas.

Oglas

Prema DHMZ-u, u 13 sati najtopliji u zemlji bio je Knin s 21,1°C. Sinj je mjerio 20,3°C. Čak 22°C mjeri desetak postaja, mahom u Zagori srednje i sjeverne Dalmacije prema podacima mreže Pljusak.com.

Zbog magle sjeverni Jadran je najhladniji dio zemlje. Primjerice, na zapadnoj obali Istre temperature nisu prešle 6 ili 7°C. I u Dalmaciji je mjestimice bilo magle protekle noći, ali je bila znatno manje izražena nego na sjevernom Jadranu.

Službeni podaci i najvišim dnevnim temperaturama znat će se večeras i tada ćemo znati jesu li ponegdje srušeni temperaturni rekordi. Slično iako neznatno manje toplo bit će u nedjelju. Od ponedjeljka postupan porast naoblake što će biti uvod u nestabilan tjedan. Hladnije vrijeme u Dalmaciji očekuje se tek u četvrtak.

MD/foto M.D.