NAKON što je njemački Institut Robert Koch (RKI) objavio da dvije hrvatske županije, Šibensko-kininsku i Splitsko-dalmatinsku, proglašava rizičnim područjima, list Süddeutsche Zeitung (SZ) brzo je objavio članak o svim relevantnim informacijama za njemačke državljane koji su na odmoru u Hrvatskoj ili se na to pripremaju.

“Hrvatska je bila jedna od prvih europskih zemalja koja je početkom ljeta otvorila svoje granice za turiste”, podsjeća SZ i dodaje da su mnogi u Njemačkoj bili zahvalni na mogućnosti da se kupaju u Jadranu. “Držanje razmaka, maske i higijena su trebali osigurati izostanak širenja koronavirusa, no odavno se mjera ne pridržavaju na party lokacijama na Jadranskoj obali”, prenosi Index.

Niska razina zaraženih do početka srpnja

Oglas

SZ podsjeća se da je Hrvatska imala vrlo nisku razinu infekcije, ali da se broj zaraženih počeo povećavati u srpnju. U Hrvatskoj i dalje nije dosegnuta razina od 50 zaraženih na 100 tisuća stanovnika u roku od tjedan dana, što je kriterij po kojem RKI neku zemlju ili regiju označuje kao rizičnu, ali pojedinačne su županije problematične i zato su došle na crvenu listu.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova poručuje da “nadgledaju situaciju” te još nisu izdali nikakva upozorenja za putovanje koja bi se odnosila na cijelu Hrvatsku. S druge strane, Hrvatska je treća na listi zemalja iz kojih se najviše uvozi virus u Njemačku, ispred nje su Kosovo i Turska. Naročito je mnogo zaraženih u Stuttgartu koji su se vratili nakon odmora u Hrvatskoj.

Kako se vratiti u Njemačku preko Slovenije i Austrije?

List podsjeća njemačke turiste da su Italija, Slovenija i Austrija stavile Hrvatsku na crvenu listu te bi to moglo zakomplicirati povratak u Njemačku.

Moguće je zasad tranzitno proći kroz ove zemlje do Njemačke, ali nije dozvoljeno nikakvo zaustavljanje. Treba obratiti pažnju i da su tijekom vikenda moguće velike kolone na granicama, navodi SZ.

Za njemačke turiste koji su bili u rizičnim županijama testiranje i karantena su obavezni

Za povratnike u Njemačku koji su boravili u dvije rizične hrvatske županije testiranje je obavezno, kao i karantena koja traje sve dok se ne dobije negativan test, a ostali pak imaju mogućnost besplatno se testirati po povratku u Njemačku, ali to nije obavezno. Država plaća i ponovljeni test ako je potreban.

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj se trenutno nalazi oko 180 tisuća njemačkih turista, a SZ podsjeća i da, ako su putovanje dogovorili s nekom njemačkom agencijom, Nijemci mogu i očekivati povrat novca ako se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogorša te da za to nije potrebno ni službeno upozorenje o putovanju u Hrvatsku njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Nasuprot tome, individualni aranžmani nemaju takvu pravnu zaštitu – prenosi Index.
M.D. / foto arhiva MD