Vijest da će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći točka o stavljanju Urbanističkog plana uređenja Platna van snage odjeknula je u javnosti poprilično snažno, prije svega jer je o tomu cijelo vrijeme u kampanji govorio jedino NLO.

Tom su prilikom kratko kazali kako su, nakon drugog kruga, bili pozvani na dva sastanka s gradonačelnikom i zamjenicom, no da nije pokazan interes za stavljanjem ove točke na dnevni red.

– Sastanci su bili 1. i 10. lipnja. Na oba sastanka smo naglasili kako nećemo potpisivati sporazum o koaliranju, ali da ćemo podržati konstituiranje Gradskog vijeća kao i sve odluke koje su od dobrobiti za naš grad. Zatražili smo od gradonačelnika ranije dostavljanje materijala za sjednice GV kako bi imali više vremena za proučavanje valjanosti prijedloga te savjetovanje s građanima. Na taj način bi se omogućilo uključivanje građana u sam proces donošenja odluka te predlaganje eventualno boljih i kvalitetnijih rješenja, ističu u NLO-u.

Oglas

Od strane gradskih čelnika su, kako navode, upitani o njima bitnim projektima.

– Mi smo naglasak stavili na stavljanje UPU-a Platno van snage, što je ujedno bila glavna stavka našeg predizbornog programa i osnovni motiv aktivističkog angažmana posljednje tri godine.
Jasno smo istaknuli kako imamo gotov Prijedlog odluke o stavljanju UPU Platno van snage kojeg ćemo predložiti već na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelniku smo istaknuli ukoliko Prijedlog ne bude usvojen kao točka Dnevnog reda, isti ćemo predlagati svaka tri mjeseca sukladno Poslovniku o radu GV.Gradonačelnik je na to odgovorio kako Platno, tj. Osejava nije prioritet te da ima puno bitnijih stvari za rješavanje, pojašnjavaju u NLO-u.

– Naš drugi prijedlog odnosio se na vraćanje plaže „Cvitačka“ u prvobitno stanje o trošku investitora na što također nismo dobili pozitivan odgovor.

Treća točka odnosila se na pronalaženje načina za financijsku pomoć našim poduzetnicima, koje je pogodila aktualna kriza te smo predložili i osnivanje odbora za turizam i ugostiteljstvo. Ni u tom pogledu nismo naišli na razumijevanje druge strane tako da nismo došli do konsenzusa, tvrde vijećnici Ivana Miočević Franić i Petar Kelvišer.

Na upit kako onda tumače činjenicu da će se baš UPU Platno naći na sljedećoj sjednici odgovaraju kako su naučeni puhati na hladno.

bst

– Sam način na koji je vijest objavljena čini se pomalo populističkim potezom s obzirom da ovakva odluka ni za vrijeme kampanje nije bila najavljivana od strane SDP-a.Svakako treba pohvaliti konačno uvažavanje volje građana koja je jasno iskazana još 2018. godine, no teško je komentirati sadržaj tog Prijedloga kada još ni kao gradski vijećnici nismo dobili materijale za sjednicu koja se održava za tjedan dana.
Nakon prošlogodišnjih HDZ-ovih najava zaštite Osejave u smanjenom obuhvatu, sada pušemo i na hladno. Osejavi se Prostornim planom moraju vratiti nekadašnje granice i namjena, ali i osigurati valjano gospodarenje šumskim gospodarskim pojasom i prirodnim plažama, kazat će oporbeni vijećnici.

Ukoliko Prijedlog bude sadržajno ispravan, kažu da će s posebnim zadovoljstvom glasati za. – Samo mi znamo koliko smo truda, vremena i živaca uložili te koliko smo posljednjih godina bili izloženi raznim malverzacijama zbog svog aktivističkog, a posebno političkog angažmana . Osejava i Sv.Petar su bili primarni motiv našeg djelovanja te će nam usvajanje te odluke dati nadu kako je ipak moguće mijenjati stvari u gradu koji je godinama gubio nadu za bolju budućnost, ali će za nas značiti i jednu vrstu moralne satisfakcije, jer ćemo znati da mukotrpna borba nije bila uzaludna, zaključuju za kraj.

Ivona Ćirak /foto M.D.