Stranka NLO poslala je Gradu Makarska, točnije, gradonačelniku, Odjelu za javne potrebe i društvene djelatnosti te predsjednici Gradskog vijeća dopis u kojemu traže osiguranje besplatnog prijevoza srednjoškolaca u Split i Omiš. U dopisu apeliraju na što hitniji pronalazak modela po kojem bi se u školskoj godini 2023./24. ova usluga u potpunosti ostvarila.

– Iako nedavni pregovori predstavnika Grada i Prometa Makarska d.o.o. nisu urodili zajedničkim dogovorom, apeliramo da se isti ponove kako bi se pronašlo kompromisno rješenje.

U tom smislu predlažemo model koji sukladno Vladinoj Odluci o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola pretpostavlja podmirenje 25% od propisane cijene, na način da 12,5 % podmiruje Grad, a 12,5% Promet Makarska. Razliku do visine komercijalne cijene, prema našem prijedlogu, trebali bi u omjeru 50:50 također podmirivati Grad i Promet Makarska.

Oglas

Ukoliko se ovakav način podjele troškova ne ostvari, predlažemo da Grad Makarska podmiri cjelokupni ostatak od 25% propisane cijene kao i trošak razlike od propisane do komercijalne cijene prijevoza koju je Promet Makarska odredio na dan 4. rujna 2023.

NLO se ne protivi potpisivanju ugovora i s nekim drugim povoljnijim autoprijevoznikom, ako ga Grad među ostalim tvrtkama s koncesijom na liniju MA-ST uspije naći. Istodobno ne želimo da se ovaj problem prelama preko leđa djece i roditelja.

Podsjećamo kako je financiranje prijevoza srednjoškolskih učenika dugogodišnja usluga koju građani Makarske koriste u okviru obrazovne politike na lokalnoj razini. S obzirom da je aktualna gradska vlast isto prepoznala prihvaćajući amandman NLO-a na Odluku o Izmjeni i dopuni

Odluke o socijalnoj skrbi Grada Makarske usvojenoj na 14. sjednici Gradskog vijeća, vjerujemo kako će Grad Makarska poput ostalih općina na Makarskom primorju i dalje imati sluha za potrebe svojih građana.

Naposljetku, za isto je u ovogodišnjem Proračunu Grada Makarske osigurano 72.998,00 eura što, znajući na koji se način troši javni novac, ne predstavlja nikakvo posebno opterećenje, naveli su u dopisu.

Službeni odgovor na zahtjev još uvijek nisu dobili, doznajemo od vijećnika Petra Kelvišera.

– Aktualna vlast očito pretpostavlja da su u ovom gradu svi imućni i nemaju potrebe za sufinanciranjemm prijevoza djeci. Žalosti nas socijalna neosjetljivost makarskog SDP-a i sramimo se politike bešćutnosti prema makarskoj djeci, poručili su sa svoje Fb stranice.

M.D./foto M.D.

 

 

S poštovanjem,