Odluka o osnivanju LAGUR-a “Bura” koji osim Makarske okuplja općine Brela, Tučepi, Šestanovac, Zagvozd i Zadvarje, izazvala je popriličnu raspravu na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Naime, skoro sve ostale odluke s treće sjednice prihvaćene su i od vlasti i oporbe jer se mahom radilo o točkama koje se ne može nego prihvatiti, poput izvršenja proračuna ili pak usvajanja izvješća gradskih ustanova. Međutim, iako je LAGUR na prvi pogled jedna afirmativna priča, oporba je tražila odgovore na neka pitanja i naposljetku NLO nije glasao za ovu odluku. Kako doznajemo, i HDZ je na gradskom odboru bio donio odluku da će glasati protiv, no nakon što im je istumačeno kako financijskog opterećenja za Grad neće biti, te kako ipak ima lijepi broj ribara koji su za osnivanje ovakve akcijske grupe, ipak su digli ruku.

Naime, HDZ-ov vijećnik Marko Ožić Bebek je u startu kazao kako glavnina ribara na ovom području dolazi iz Podgore te kako Makarska ima tek šačicu.

– A Šestanovac i Zagvozd, koliko znam, ne love ribu, komentirao je Bebek.

Oglas

Mladen Buvinić iz MARA-e je obrazložio kako se Podgora već priključila LAGUR-u osnovanom zajedno s Gradcem, Pločama i Vrgorcem, a uvjet je da šest općina mora biti uvezano. Općine iz zaleđa mogu se uključiti kroz preradu ribe, kazao je Buvinić dodavši kako na području Makarske ima 11 ribara s povlasticom obavljanja te djelatnosti.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj ima cijeli niz primjer dobre prakse.

HDZ-ov vijećnik Miro Mucić ipak je izrazio sumnju.

– Mene zanima je li to priprema za novo uhljebljenje, pitao je Mucić.

Petar Kelvišer iz NLO-a zajedno s kolegicom Ivanom Miočević Franić nije glasao za osnivanje LAGUR-a.

Svoju odluku detaljno je obrazložio, a prije svega je podsjetio na loše iskustvo s osnivanjem LAG-a Adrion kada je “članstvo grada Makarske završeno svojevrsnom aferom s političko-koruptivnim elementima”.

– Da, naš je akvatorij sve siromašniji ribom, što radi nekontroliranog izlova, što zbog dugogodišnje devastacije obala i nasipanja mora. Pitanje je hoće li LAGUR Bura spasiti ovdašnje ribarstvo? Gledajući slične, već prijavljene projekte na Braču i okolici, niti jedan nema svrhu zaštite mora ili ribe, kazao je Kelvišer.

Inzistirao je na detaljnijem objašnjenju planova ove, kako je kazao, interesne skupine, dodajući kako je bez toga besmisleno raspravljati o tome koliko će LAGUR koštati Grad i tko će u udruzi naći svoje radno mjesto.

Poručeno je kako će se detalji definirati nakon osnivačke skupštine, a glede ekologije NLO-u je poručeno da postoje važeći zakoni te kako to nema veze s djelatnošću ovakve akcijske grupe.

Ivona Ćirak /