Početkom ožujka raspisan je natječaj za davanje koncesije na pomorskom dobru u svrhu  gospodarskog korištenja plaže i tobogana na predjelu Donje Luke u Makarskoj, istočno od hotela Dalmacija, a rok za dostavu ponuda ističe 7.travnja.

Procijenjena vrijednost koncesije je 2,7 milijuna kuna, a godišnje se plaća 90 tisuća kuna. Koncesija uključuje vodeni tobogan, iznajmljivanje 36 ležaljki, te 20 suncobrana. Trenutno je, točnije, od 1990.godine, koncesionar Stjepan Eljuga odnosno njegov sin Borna kao vlasnik obrta. Eljuga je prije 30 godina investirao u vodeni tobogan koji, praktički, sutra može razmontirati ako koncesiju dobije netko drugi.

Nonsens je taj da se koncesija daje za tobogan i plažu, no vlasnik tobogana je Eljuga, a ne Županija koja raspisuje natječaj…

Oglas

Koncesija se, inače, daje na deset godina, dugi rok koji do sada nije bio u praksi budući se uvijek davalo na četiri do pet godina, kako nam je kazao Igor Batošić, županijski vijećnik koji je inače i član Stručnog tijela za procjenu odobrenja koncesija.

– Razlog davanju koncesije na dulji period je komplicirana procedura prikupljanja dokumentacije, kako za koncesionara tako i korisnika koncesije. Osim toga, povisili smo iznos godišnje cijene koncesije i to trostruko. Prije se plaćalo samo 30 tisuća kuna, a sad 90 tisuća. Upozorio sam članove povjerenstva da se tu ne radi samo  o toboganu nego i komadu plaže na kojoj se iznajmljuju ležaljke i suncobrani. Rekli su da nisu znali da je koncesija podrazumijevala nešto drugo osim tobogana, kazao nam je Batošić.

Ukupna površina koja se daje u koncesiju iznosi, inače, 450 metara četvornih, a kopneni dio zauzima 162 m2. Građevinska dozvola za tobogan ishođena je 1990.godine.

– Tu smo već 30 godina, ali sutra može doći bilo tko, u startu imamo jednake uvjete za natječaj. U tom slučaju, da netko iz Češke ili bilo koje države EU, recimo, ponudi dampinške cijene, mi ispadamo iz igre i sve što možemo je odnijeti tobogan, nezadovoljan je Eljuga.

Kaže kako je prikupljanje papirologije jednako zahtjevno i za njega i za nekog tko se javlja prvi put. – Poštujem zakon, međutim, uvjeti su neobični i ja držim da smo trebali imati barem malu prednost, kaže Eljuga.

Stručno tijelo za koncesije trebalo bi se sastati u travnju, no na skupštinu, sumnja Eljuga, neće stići ova odluka nego tek u lipnju, nakon konstituiranja nove.

– Ne znam što će to značiti za Makarsku, jer vodeni tobogan bio je jedan od simbola Makarske, kazat će Eljuga.

U prijevodu, do lipnja će se teško odlučiti o sudbini ove plaže i vodenog tobogana koji bi, kako se žali trenutni koncesionar, mogao nakon 30 godina ići s plaže.

Ivona Ćirak /foto M. D.