Europski centar za kontrolu bolesti objavio je novu korona-kartu na kojoj su dijelovi Hrvatske prvi put označeni rizičnom crvenom bojom.

Radi se o Slavoniji te Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200 s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500 – podsjeća Index.

Oglas

Na prošlotjednoj karti u narančastom je bila cijela Hrvatska. Ministar Beroš ranije danas je najavio da bi se dio Hrvatske mogao zacrveniti. “Prema neslužbenim podacima, vjerujemo da će jadranska Hrvatska ostati u narančastom. Ono što je sporno je panonska Hrvatska, koja bi se mogla danas zacrveniti zbog činjenice da je visoki postotak pozitivnih među testiranima”, rekao je Beroš.

Turistički konkurenti praktički svi u crvenom
Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamnocrvenom, dok je Cipar u tamnocrvenom. Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom, tamnocrvenom ili narančastom. Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom.

Slovenija je u crvenom, a crvene se i južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narančast. Nizozemska je isto većim dijelom narančasta. U Skandinaviji su Norveška i Finska narančaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litva i Estonija na Baltiku, a Latvija je u narančastom.

Narančaste su regije one koje u 14 dana imaju manje od 50 aktivnih slučajeva, a udio pozitivnih testova četiri posto ili više, one koje u 14 dana imaju više od 50, a manje od 75 aktivnih slučajeva i čiji je udio pozitivnih testova jedan posto ili manji, kao i one koje u 14 dana imaju između 75 i 200 aktivnih slučajeva te čiji je udio pozitivnih testova manji od četiri posto.

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunjska, koje su zelene. Rumunjskoj susjedna Bugarska je u crvenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto, ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.
M.D. / foto: ECDC