Reumatoidni artritis, koji se manifestira ukočenim, bolnim i natečenim zglobovima, prava je pošast današnjice. Mnogi se tuže na bolne zglobove, zbog čega im je svakodnevni život jako otežan. A, nakon što od liječnika čuju da je riječ o „kroničnom stanju“, često odustaju od rada na svom tijelu te se predaju pasivnosti i beznađu. No nekretanje i sjedenje najlošiji su izbor za artritis. To zapravo samo pogoršava tegobe.

Postoji dobra pomoć za ovo stanje. Osim konzumacije protuupalne hrane, poput zelenog lisnatog povrća, đumbira i kurkume, koji će ublažiti bolove i upalu iznutra, važno je i vježbati, odnosno ostati fizički aktivan. No pritom, naravno, trebate osluškivati granice svojeg tijela i ne prelaziti ih.

Joga ublažava artritis – znanstveno dokazano!

Nova je studija dokazala da kod reumatoidnog artritisa uvelike pomaže – joga. (I, vjerujte, ona je zaista namijenjena za svakoga, neovisno o dobi i fleksibilnosti.) U posljednjih nekoliko godina sve je veći broj studija koje su pokazale da regularno, svakodnevno vježbanje asana može smanjiti bolove te poboljšati funkcije zglobova kod reumatičara.

Oglas

U jednoj kliničkoj studiji uspoređivali su se rezultati kod osoba koje boluju od artritisa, a koje su prošle 8-tjedni program vježbanja joge, i onih koji nisu prošli program vježbanja. Kod osoba oboljelih od artritisa koje su vježbale jogu primijećeno je:

  • smanjenje bolova
  • povećanje razine energije
  • poboljšanje kvalitete sna
  • povećanje opsega pokreta i fleksibilnosti zglobova

Te su osobe osjećale dobrobiti joge čak i devet mjeseci nakon završenog programa vježbanja! Kod onih koji nisu vježbali stanje je bilo isto ili se pogoršalo.

Također, studije su pokazale i da osobe s artritisom, vježbajući jogu, grade snažnije mišiće te imaju bolji osjećaj za ravnotežu.

Joga također smanjuje anksioznost i razine stresa, popravlja raspoloženje te opušta cijelo tijelo, čime se također dodatno smanjuje osjećaj bola kod reume.

Joga za artritis – bolja od masaže

Joga se, kao i tai chi, kod reume može koristiti kao oblik dinamične terapije ili terapije pokretom. Kad je riječ o ublažavanju tegoba, terapija pokretom pokazala se za oboljele od artritisa kao bolje rješenje nego manualna terapija, u koju spadaju kiropraktika i masaža. Iako, naravno, i takvi oblici terapije mogu pomoći.

Nova studija objavljena u Complementary Therapies in Medicine otkrila je da su osobe koje su sudjelovale u dinamičnoj terapiji poput joge ostvarile bolje rezultate od onih koji su koristili samo manualnu terapiju.

Važnost dobre posture i dubokog disanja

Brojne osobe koje boluju od artritisa imaju loše, pogrbljeno  držanje, a joga radi upravo na pravilnoj tjelesnoj posturi. Osim toga, dubokim jogijskim disanjem povećava se kapacitet pluća, što također poboljšava zdravlje osoba s artritisom.

„Joga pruža nježno istezanje i povećava fleksibilnost, no rad na disanju može biti od izuzetne pomoći osobama s artritisom jer pridonosi ekspanziji pluća“, kaže Diana Zotos, učiteljica joge i fizikalna terapeutkinja iz New York Cityja.

Savjet za početnike

Bolujete li od artritisa i odlučili ste početi vježbati jogu – krenite na satove joge za početnike. Tijekom vježbanja trebali biste osjećati istezanje, no ne i jake bolove. Osjećate li bolove baš tijekom izvođenja određene asane, nemojte je izvoditi.

Također, po potrebi koristite blokove, dekice i druga pomagala. Posavjetujte se s učiteljem joge oko izbora vježbi i izvedbe asana s pomagalima. Joga je dovoljno nježna da je možete izvoditi baš svaki dan.

Izvor: Alternativa za Vas / Foto: Pixabay