Belgija je otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa u Europi, koja je prvi puta zabilježena u Južnoafričkoj Republici. Znanstvenici ovu varijantu smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita. Čini se i da se širi brže od delta soja. U Belgiji odmah reakcija zatvaranja noćnih klubova, a nove mjere najavljuje i Nizozemska – piše N1.

Situacija u Južnoj Africi zabrinjava – nova varijatna covida-19 uzorkuje eksponencijalni porast zaraze i izaziva strah širom svijeta.

“Nažalost, otkrili smo novi soj, što je razlog za zabrinutost u Južnoj Africi. Regirat ćemo brzo. Znanstvenici će surađivati zajedno s vladom kako bi identificirali novu varijantu i znali s čime se trenutno suočavamo jer je broj oboljelih počeo rasti. Glavna poruka je danas – moramo poznavati svoje neprijatelje kako bismo se mogli boriti protiv njih”, kaže epidemiolog profesor Tulio de Oliveira.

Oglas

Nova varijanta je prvi put zabilježena tek početkom tjedna, a identificirana je i u Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

Epidemiolog Sveučilišta u Hong Kongu, doktor Ben Cowling kaže: “Velike su šanse da je ovaj virus proputovao mnoge druge dijelove svijeta koji to još nisu shvatili ili ga još nisu prepoznali.”

Novi soj bilježi dvostruko veći broj mutacija od trenutno dominantne delta varijante. Britanski ministar zdravstva Sajid Javid kaže: “Za sada imamo naznake da bi ova varijanta mogla biti lakše i više prenosiva od delta varijante, a cjepiva koja trenutno imamo mogu biti manje učinkovita protiv nje. “

Strah vlada i među građanima, a u tijeku su istraživanja koja bi za nekoliko tjedana trebala objasniti utjecaj novog soja na dijagnostiku, terapije i cjepiva.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da preventivne mjere i osobna odgovornost građana mogu pomoći u ograničavanju širenja nove varijante.

“Više ljudi treba se cijepiti i svi mi trebamo se pridržavati mjera kako bismo se zaštitili, a to se odnosi na nošenje maski, držanje distance, higijenu ruku, izbjegavanje većih okupljanja te provjetravanje prostorija i soba za sastanke kada god je to moguće i tako dalje”, upozorava glasnogovornik WHO-a, Christian Lindmeier.

Britanski turisti izrazili su nezadovoljstvo nakon što je Velika Britanija uvela ograničenja. Od danas su zabranili putovanja i na crvenu listu stavili čak šest južnoafričkih zemalja.

Koliko je situacija zabrinjavajuća govori i činjenica da Europska komisija predlaže obustavljanje letova iz Južne Afrike. Još uvijek se ne može reći hoće li se ova varijanta značajnije proširiti. No, ako se pokaže uspješnom u širenju, mogla bi postati ozbiljan problem u 2022. i potaknuti znanstvenike na razvoj novog cjepiva – piše N1.

MD/foto Pixabay