NEOVISNI zdravstveni istraživački centar na Sveučilištu Washington, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), objavio je na svojoj mrežnoj stranici nove procjene o broju umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj koji bi uskoro mogao premašiti i zastrašujuću brojku 1000.

Kako prenosi Index, IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju s brojem mrtvih od koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Jučer smo objavili njihove procjene za Hrvatsku koje su sezale do kolovoza i temeljile se na podacima o broju infekcija, mjerama ograničenja i drugim faktorima prije nedavnog porasta broja slučajeva na našem području, odnosno prije pojave novih žarišta covida-19 u Zagrebu, Đakovu ili zaraženih na teniskom turniru u Zadru.

Oglas

Tada je IHME za početak kolovoza predviđao porast ukupnog broja umrlih sa sadašnjih 107 na 117, odnosno nije prikazivao značajan porast broja žrtava covida-19 na našem području.

Uskoro više od 1400 mrtvih

No, danas su stručnjaci sa Sveučilišta Washington objavili nove, ažurirane podatke za našu zemlju koji sežu do listopada i koji prikazuju mnogo tegobniji scenarij.

Prema ažuriranim predviđanjima, u Hrvatskoj će do kraja kolovoza biti više od 600 umrlih od koronavirusa, a do početka listopada više od 1400. Procjene su blaže jedino u slučaju da svi nosimo zaštitne maske – tada bismo krajem rujna mogli imati oko 270 smrtnih slučajeva.

Grafikoni prikazuju da bi dnevni broj umrlih u Hrvatskoj mogao potencijalno značajno skočiti početkom kolovoza s jedne na sedam žrtava dnevno. Krajem rujna, moglo bi nas čekati 25 dnevnih smrtnih slučajeva od covida-19 i moglo bi nam biti potrebno 240 slobodnih respiratora, piše Index.

M.D. / foto Goran Morović