Zbog velikog broja neosnovanih zahtjeva i zlouporabe propusnica za dozvolu kretanja van mjesta prebivališta, lokalni stožeri civilne zaštite dobili su naputak Splitsko-dalmatinske županije da se izdavanje propusnica maksimalno reducira, a sve s ciljem zbog kojeg je i donesena Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH – sprječavanja širenja zaraze virusom COVID – 19 i zaštite zdravlja svim stanovnika RH.

Sukladno navedenom danas je od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske stigla dodatna uputa o izdavanju propusnica zbog pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama, koje izdaju lokalni stožeri civilne zaštite, a u kojoj stoji: u slučaju sumnje u opravdanost zahtjeva za izdavanje propusnice zbog pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama (npr. ako propusnicu traže osobe koje nisu u bliskom srodstvu sa starijom ili nemoćnom osobom ) od podnositelja zahtjeva treba tražiti da, uz zahtjev, dostavi i mišljenje izabranog liječnika obiteljske medicine kojim će se potvrditi da je osobi zbog koje traži propusnicu potrebna skrb i njega. Stožer civilne zaštite Grada Makarske zbog novonastale situacije obavještava građane da u slučaju traženja propusnice zbog skrbi o starijim i nemoćnim osobama, uz podatke koje smo već objavili da su obavezni u zahtjevu, navedu i ime i prezime, oib i adresu osobe za koju će se skrbiti.

Da je pooštravanje mjera u izdavanju propusnica neophodno dokazuje i situacija u Gradskom centru Osejava Makarska koji od 23. ožujka zaprima zahtjeve za izdavanje propusnica putem besplatnog telefona 08000 112 i e-maila [email protected]

Oglas

Naime, zbog velikog broja poziva građana došlo je do zagušenja telefonske linije i onemogućavanja normalnog rada centra te Stožer civilne zaštite Grada Makarske moli građane da se drže uputa vezanih za pravo traženja dozvole kretanja van mjesta prebivališta i da ne zovu besplatan broj 08000 112 ukoliko se ne radi o situacijama koje su hitne i imaju životni značaj.

Na žalost, velika većina građana koji se obraćaju Gradskom centru Osejava ne uvažavaju pravilo da lokalni stožeri civilne zaštite mogu izdavati potvrde o dozvoli kretanja jedino u slučaju ”vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština”. Brojni pozivi iz neutemeljenih razloga prouzrokovali su dugo zauzeće telefonske linije centra zbog čega se može dogoditi da upravo oni naši sugrađani koji imaju situaciju koja zahtijeva hitnost ne mogu doći na red.

Napominjemo da je Gradski centar Osejava nadležan za područje grada Makarske te još jednom apeliramo na sve njezine građane da besplatan broj telefona 08000 112 zovu samo ako imaju hitan razlog te da svoje zahtjeve, o kojima će Stožer civilne zaštite Grada Makarske donijeti odluku, šalju na e-mail adresu [email protected] Svi zahtjevi koji budu zaprimljeni do 14 sati, obradit će se sljedećeg dana, a oni koji budu poslani nakon 14 sati, prema prioritetima – stoji u priopćenju kojeg smo dobili iz Grada Makarske.

M. D.