Na sjednici Gradskog vijeća grada Makarska, koja će se održati u petak, 14. srpnja, među četiri točke dnevnog reda naći će se i prijedlog Statuta Gradskog muzeja koji je, podsjetimo, od lipnja objedinio donedavno dvije samostalne ustanove. Radi se o Gradskom muzeju i Galeriji Antun Gojak, koje su sada pod kapom jedne kulturne institucije nazvane Gradskim muzejem.

Kako se vidi iz priložene dokumentacije, vršitelj dužnosti ravnatelja je Josip Karamatić, donedavno ravnatelj ugašene galerije. Kako bilo, gradski Odjel za društvene djelatnosti dao je “zeleno svjetlo” na prijedlog statuta o kojem će se glasati u petak. U statutu se vidi da je nova ustanova sastavljena od dvije unutarnje ustrojstvene jedinice, muzeja i galerije.

Obje jedinice imat će voditelje odjela koje imenuje i razrješava dužnosti Stručno vijeće na prijedlog ravnatelja natpolovičnom većinom glasova, a mandat je na dvije godine.

Oglas

Podsjetimo da je Grad spajanje dviju ustanova u jednu opravdao “racionalizacijom i lakšim povlačenjem novca iz fondova”. Međutim, iz statuta je vidljivo da će ustanova imati ravnatelja i voditelje odjela, dok smo do sada imali dva ravnatelja te nije bilo drugih upravljačkih funkcija.

Ivona Ćirak /foto M.D.