Nakon stupanja na snagu novog Pravilnika o dodjeli studentskih stipendija, danas je objavljen i natječaj za 34 studentske stipendije i to u 5 kategorija: uz dosadašnje 4 od ove godine uvedena je i posebna kategorija stipendije od posebnog značaja za Grad Makarsku. Kako navode u obrazloženju svoje odluke, cilj donošenja novog Pravilnika je “nagrađivanje izvrsnosti i stvaranje okvira da Makarska postane grad u kojem će studenti lakše pronaći zaposlenje i vraćati se nakon studija.”

Ono što nas je nemalo iznenadilo jest činjenica da medicina više nije deficitarni studij! Deficitarnim studijem se smatra logoped i edukator – rehabilitator, deficitarno zvanje je magistra medicinske biokemije i laboratorijske medicine, ili pak magistra sestrinstva.

Međutim, medicine – nema.

Oglas

Iako se već mjesecima govori o politici nužnog privlačenja medicinskih kadrova koji odlaze ne samo iz Makarske nego i Hrvatske, na 10.studenoga, debelo poslije očekivanih rokova, dobivamo odluku koja uopće ne vodi računa o pružanju potpore budućim liječnicama i liječnicima.

Osim toga, ostale stipendije ostaju iste, samo je pravilnik prilično razrađen, i to do detalja da se studente po završetku studija obvezuje rad u gradu koji ga je stipendirao, i to onoliko godina koliko je godišnjih stipendija dobio, pod uvjetom da se bude tražilo to radno mjesto. Studenti bi se po završetku studija trebali prijaviti na Zavod za zapošljavanje i u razdoblju od 6 mjeseci se javljati na sve natječaje u kojima se traži njihova stručna sprema. Ukoliko pronađu zaposlenje, imaju obvezu na području grada Makarske raditi u stečenom zvanju jednako dugo koliko su primali stipendiju Grada Makarske. Ukoliko se ne uspiju zaposliti na području grada Makarske u roku od 6 mjeseci, njihova obveza prestaje.

Inače, u članku 31. navodi se i kako je korisnik stipendije za kojeg se utvrdi da nije ispunio te uvjete dužan ukupan iznos uplaćenih stipendija vratiti Gradu Makarskoj, odjednom u cijelom iznosu ili u najviše onoliko mjesečnih rata koliko je mjeseci primao stipendiju, te s isplatom započeti najkasnije 60 dana nakon prekida radnog odnosa.

Nadalje, kako navode na stranici Grada Makarska, ključne novine su da se od ove godine na natječaj imaju pravo javiti i studenti koji studiraju u Europskoj uniji te da se uz stipendije za uspješne studente, stipendije iz socijalne skrbi, umjetničke stipendije i stipendije za deficitarna zanimanja uvodi i nova kategorija – stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku za koju će se uz studente iz RH i drugih zemalja Europske unije, moći prijaviti i studenti koji studiraju na području Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Definira ga izbor studija i mjesto studiranja koji predstavljaju poseban značaj za Grad Makarsku, premda je ova definicija prilično široka.

Dobra je vijest, nadalje, i da su povećani iznosi u dvije kategorije, za stipendije iz socijalne skrbi i za uspješne studente. U obrazloženju odluke Grad je naveo kako im je općenito cilj potaknuti na izvrsnost odnosno na bolji prosjek ocjena.

Prema novom pravilniku, socijalne stipendije su povećane za 250 kuna, a za uspješne studente za skoro 750 kuna. Najizdašnija je stipendija od posebnog značaja za grad; iznoi skoro 2000 kuna. Primjer takvog stipendista je i harmonikaš Ante Selak o kojemu smo pisali prije nekoliko dana, a koji do sada nije imao pravo na stipendiju.

Među ostalim, važnije novine u novom pravilniku su i da pravo na socijalnu stipendiju sada mogu ostvariti i osobe s invaliditetom, ne samo oni slabijeg imovinskog stanja kao i dodatni bodovi koje studenti u svim kategorijama mogu dobiti za studiranje na drugom studiju te za volontiranje.

Ove godine procedura prijave je pojednostavljena na način da se svaki student s jednom prijavom može javiti za više kategorija za koje udovoljava uvjete.

Sve u svemu, očito je da se nastojalo razraditi pravilnik, povelo se računa o studentima u inozemstvu, neke su stipendije porasle, i to je svakako pohvalno. Namjera da se studente obveže na povratak u svoj grad je načelno pozitivna, no pitanje je koliko će se pokazati učinkovitom. Pitanje je i hoće li 1000 kuna koji se daju za deficitarne studije biti dovoljno poticajan iznos u odnosu na obvezu koja u budućnosti značajno smanjuje mogućnosti na tržištu rada.

Ono što je međutim potpuno začuđujuće jest činjenica da medicina više nije na listi deficitarnih studija. Uistinu nije jasno što je Grad s ovim želio postići, ali sigurno je da se ne radi o propustu.

Ivona Ćirak /foto M.D.