Volonteri volonterskog centra Crvenog križa Makarska zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Gradcu, u more gračkoga akvatorija su bacili 900 biokugli koje čiste morski prostor. Ovo je prvi projekt ovakve vrste na Makarskom primorju.

Novi projekt se sastoji od 4 koraka : prezentacije za 7.razrede, izrade kugli od gline i orginalnih EM, sušenja u trajanju od 21 dan i bacanja u more bio kugli na mjesta gdje su onečišćenja “pojačana”. Najčešće su to lučice – teški metali, benzin, dizel, boje, ostale tekučine sa brodova ali i radi slabije cirkulacije mora su idealne za zadržavanje većeg broja raznih crijevnih bakterija.

„Da bi uspjeli jednu kuglu napraviti potrebna nam je glina, orginalna EM1 tekućina (orginalni efektivni .mikroogranizmi u tekućini) i bokashi (orginalni fermentirani efektivni mirkoogranizmi u mrvicama). Nakon što glina odstoji dva do tri sata u tekućini, istu vadimo miješamo s bokashijem i oblikujemo u kuglicu veličine teniske loptice. Kao takva, ona pokriva jedan metar četvorni podmorja, odnosno efektivni mikroorganizimi “jedu” teške metale, mulj, otpadne vode, bakterije i za nus produkt imaju vodu i kisik. Na taj način se vraćaju bioraznolikost i “život” u to podmorje“, rekao je Miroslav Dudaš, predavač Gradskog društva CK Makarska, čije su edukativno predavanje, prije bacanja kugli u more, s velikim zanimanjem poslušali grački osnovnoškolci.

Ono što je najvažnije u ovoj priči je da u obzir dolaze samo orginalni proizvodi kako ne bi naštetili djeci i prirodi jer je tržište preplavljeno “copy-paste” proizvodima – poseban naglasak je dao Dudaš.

Naime, COVID-19 i on line nastava onemogućili su organiziranje prezentacija za učenike sedmih razreda osnovnih škola, pa se edukacija u Gradcu obavila na rivi, dok su za iduću godinu planirane radionice. Dudaš je još istknuo kako punu učinkovitost projekta očekuju treće godine rada. Testiranje je skupo, preko devet tisuća kuna, i pokušavamo na razne načine osigurati potrebna sredstva. Sada fotografiramo podmorje prije i poslije bacanja biokugli, kao vizualni dokaz uspješnosti projekta“, dodao je.

Oglas

Biokugle su u more bacili i načelnik Općine Gradac Matko Burić i ravnateljica gračke škole Koni Bulfon, a polaznici škole nisu krili oduševljenje novim iskustvom.

„Prošle godine učenike naše škole posebno je pogodila vijest o pronalasku uginule gravidne ženke kita ulješture i to u našem susjedstvu, na obali Sardinije. U njezinoj utrobi je pronađeno 22 kilograma plastičnih vrećica i ostalih plastičnih predmeta. To je bio poticaj da se učenici zainteresiraju za problem zagađenja mora, tim više što je i Općina Gradac smještena na obali i turizam je njezina osnovna gospodarska djelatnost“, rekla je sedmašica Lana, dok je njena školska kolegica Lucija dodala: „.Odlučili smo nešto u vezi toga poduzeti. U suradnji Crvenim križem iz Makarske napravili smo biokugle. Riječ je o mikroorganizmima koji se miješaju s glinom.

Mikroorganizimi razgrađuju teške metale, mulj, otpadne vode, a stvaraju vodu i kisik“. Lari je žao što zbog situacije s koronavirusom nisu bili u mogućnosti samostalno izraditi kugle, ali to najavljuje za iduću godinu, dok Luna ističe kako će na ovaj način ponovo vratiti život u naše podmorje i zaštiti bioraznolikost. Odraslima je poručila da slijede njihov primjer i da im „ostave more u kojem će moći živjeti svi njegovi stanovnici, a mi u njemu uživati!“

Iz Crvenog križa Makarska zahvalili su se i roniocu Jakovu Korljanu na pomoći u izvođenju ove akcije.
M. D. /foto CK Makarska facebook