Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, sazvao je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KBC-u izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je javnost izvijestio da bolnica prelazi na novi režim rada.

“Broj bolesnika nam se povećava, 38 na respiratoru, 32 pozitivna ona COVID, a šestero više nije, ali još boluju od upale pluća nakon nje. NIkada nismo imali toliko puno toliko teških bolesnika”, upozorio je Meštović.

Dvije rodilje su u jedinici intenzivnog liječenja, rekao je Meštrović, ali više o njihovu stanju nije želio otkriti – prenosi N1.

Oglas

Istaknuo je da je najveći problem nedostatak osoblja.

Mi imamo dovoljan broj kreveta, možemo imati i više od ovih sad, imamo respiratora i možemo ih nabaviti, ali problem je osoblje. Još jednom upućujem sugrađane da se cijepe, jer ovu bitku s covidom može dobiti jedino očuvavši rad KBC-a Split, rekao je Meštrović.

U prvom i drugom valu bio je veći broj bolesnika s komorbiditetima, a i dob im je bila 9 godina više nego danas, kad su pacijenti mlađi i imaju manje bolesti.

“Cijepljeni koji su na respiratoru u pravilu su oni koji imaju i neke komorbiditete. Bolesnike koje sad moramo liječiti strojnom ventilacijom puno lakše, bolje i uspješnije odvajamo od respiratora”, rekao je Meštrović.

Uvodi se novi režim rada bolnice, ali nadaju se da to stanje neće dugo trajati.

Ukidaju se elektivni zahvati na krirugiji, ne znamo koliko će novi način rada trajati. Ne ovisi to samo o nama, mi ćemo se truditi da svima pružimo adekvatnu skrb. Novi režim kreće od sutra, izvijestili su na pressici.

“Bolnica će raditi i dalje kao što je radila, ja se nadam da nas pacijenti razumiju i apeliram da je cijepljenje najveći doseg u medicini. Može nam svima pomoći i nadam se da će tako i biti i da će ove mjere brzo prestati”, rekao je predsjednik Stručnog vijeća bolnice Ante Punda.

“Jedini izlaz iz ove situacije je cijepljenje. O mjerama će odlučiti netko drugi”, dodao je.

Odluka o uvođenju novog režima rada KBC-a donesena je jednoglasno.

MD/ foto N1