Privatni iznajmljivači smještajnih objekata od 6. veljače 2020. plaćaju paušal i za pomoćne ležajeve koji iznosi polovicu cijene osnovnih ležajeva. Iznajmljivač, dakle, za osnovi ležaj godišnje plaća 45 kuna, a ukoliko prijavi i pomoćni, za njega izdvaja polovicu tog iznosa. To je jedna od novosti koju su na edukaciji u iznijele ovlaštene edukatorice Meri Čizmić Kraljević i Sanja Delin iz tvrtke Interligo-piše Glas Istre .

Interes za predavanje, koje su organizirale turističke zajednice Fažane, Ližnjana, Marčane, Medulina, Pule i Vodnjana, bio je iznad svih očekivanja. Velika dvorana bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Bilo je ondje oko 500 iznajmljivača, što je iznenadilo i same edukatorice koje vele da „takvog odazivu u Splitu nije bilo, pa su im i apartmani manje popunjeni“.

Prema lani izglasanom Zakonu o turističkoj pristojbi, pojam boravišne pristojbe zamjenjuje se turističkom pristojbom i najveća je novost upravo obračun paušala i na pomoćne krevete u apartmanima i kućama za odmor. S druge strane, ukidaju se turistički razredi naselja.

Oglas

– Međutim, bitno je da mali iznajmljivači znaju piše li im u rješenju o kategorizaciji da imaju pomoćni krevet i tad će ga plaćati. Ako u rješenju nije naveden pomoćni ležaj, ne moraju ga plaćati, ali ga ne smiju ni koristiti, objašnjava Čizmić Kraljević.

Nadalje, u formuli za izračun turističke pristojbe više se ne uzima u obzir razred turističkog mjesta, već odluka svake pojedine županijske skupštine o visini paušala, te broj svih postelja u smještajnoj jedinici.

Odluku o visini godišnjeg paušala turističke pristojbe za 2020. godinu trebale su donijeti županijske skupštine za područje svojih općina i gradova, uz mišljenje lokalnih TZ-ova, a u rasponu od 350 do 1.000 kuna, kao što propisuje Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe. Taj iznos za pojedinu destinaciju može se pronaći na web stranicama gradova i općina odnosno pripadajućih turističkih zajednica.

Ranije su se, veli Delin, ti iznosi određivali po razredima (A, B, C, D), pa su se, na primjer, u razredu A nalazili Pula, Daruvar, Split, Dubrovnik i još neka manja mjesta.

– Za A razred minimalan iznos je bio 345 kuna, a sad je minimalan 450, a maksimalan 1.000 kuna. Međutim, koliki su iznos odredile županijske skupštine, to ne znamo, veli Delin.

M. D. / Foto: Duje Antonini