Hrvatska je do sada imala 219 hospitalizacija nakon cijepljenja protiv covida-19, potvrdili su iz Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) za Faktograf.Navode da se do sada ukupno 950 prijava na nuspojave cjepiva odnosilo na ozbiljne. To predstavlja 31% od do sada ocijenjenih prijava, jer se one prioritetno provjeravaju.

Udio ozbiljnih nuspojava u svim prijavama je manji. Među zaprimljenim, ocijenjenim te u europsku i svjetsku bazu nuspojava proslijeđenim prijavama sumnji na nuspojave, udio prijava ozbiljnih nuspojava na dan 29. rujna 2021. iznosio je 21,5% prijava.

Iz HALMED-a su za Faktograf potvrdili i koliki je ukupan broj hospitalizacija nakon cijepljenja protiv covida-19.

Oglas

“Od do sada zaprimljenih, ocijenjenih te u europsku i svjetsku bazu nuspojava proslijeđenih prijava sumnji na nuspojave, u 4,8 % prijava (219 prijava) bio je označen kriterij ozbiljnosti Potreba za bolničkim liječenjem ili produljenje već postojećeg bolničkog liječenja”, navode iz HALMED-a.

Koja su stanja zahtijevala hospitalizaciju?
Pokazalo se da se uglavnom radi o nuspojavama koje nisu ostavile trajne posljedice, tj. ne može se govoriti o ozbiljnim i trajnim tjelesnim oštećenjima izazvanima primanjem cjepiva.

Prema HALMED-u, u gotovo svim slučajevima tromboembolijskih događaja navedeni događaji bili su razlog za hospitalizaciju ili produljenje hospitalizacije.

“U većini slučajeva u trenutku prijave oporavak je bio u tijeku ili su pacijenti pušteni iz bolnice s odgovarajućom terapijom”, navode.

U većini slučajeva pareze su zahtijevale konzultaciju s liječnikom, međutim ne i hospitalizaciju, te je najčešće riječ o prolaznom stanju, piše Faktograf.

Reakcije preosjetljivosti, za koje je u svim slučajevima došlo do oporavka, mogu biti zbrinute uz konzultaciju s liječnikom ili na samom mjestu primjene cjepiva. Zato je u informacijama o lijeku i propisano da u slučaju anafilakse i preosjetljivosti liječenje i nadzor moraju uvijek biti odmah dostupni. Pacijentima se iz istog razloga preporučuje da nakon cijepljenja pričekaju 15 minuta prije nego što napuste punkt sa zdravstvenim radnicima.

Nesvjestica se također zbrinjava na samom mjestu primjene cjepiva. U skladu s tim se u informacijama o lijeku za svako cjepivo navodi važnost poduzimanja mjera opreza kako bi se, uslijed eventualnih reakcija povezanih s anksioznošću, uključujući vazovagalne reakcije (sinkopa), hiperventilaciju ili reakcije povezane sa stresom kao psihogeni odgovor na injekciju iglom, na mjestu cijepljenja izbjegla ozljeda zbog nesvjestice.

Može li se cijepljena osoba zaraziti?
Na službenoj vladinoj stranici Koronavirus.hr objašnjno je i kako je moguće da se cijepljena osoba ipak zarazi koronavirusom.

“To se može dogoditi, ali ne zbog cjepiva, nego zato što cjepivo još nije razvilo svoj učinak. Određenu razinu imunosti možemo očekivati dva tjedna nakon prve doze, ali ta imunost neće biti razvijena u punoj mjeri i neće spriječiti razvoj bolesti. Puna učinkovitost cjepiva postiže se 10 do 14 dana nakon primljene druge doze. Zaštita cjepivom nije stopostotna, no ako se osoba zarazi nakon cijepljenja, klinička slika bi trebala biti blaža ili simptoma ne bi trebalo biti. Stoga je potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera i nakon cijepljenja – stoji u obrazloženju.
MD / foto M.D.