Mural umjetnice Tee Jurišić iz Baške Vode, o kojoj smo pisali u više navrata, posljednji put prilikom oslikavanja raskošnog murala u Podgori, izazvao je veliku pažnju javnosti i oplemenio jedan od najfrekventnijih prolaza u centru grada.

Zanimalo nas je kako su reagirali građani koji su dugo s pažnjom očekivali ovo umjetničko djelo oko čije je lokacije bilo dosta peripetija.

– Reakcije građana na mural su većinom pozitivne, što me dosta iznenadilo s obzirom da Makarani nisu navikli vidjeti uličnu umjetnost u svome gradu.

Oglas

Makarska je u posljednje vrijeme počela posvećivati pažnju ovom vidu izražavanja, što je veoma pohvalno, a nadam se da će i nastaviti u tom smjeru.

Čitavoj rivijeri nedostaje takav umjetnički aspekt. Gradovi u okolici, Opuzen, Mostar, Bol, su postali žarišta festivala ulične umjetnosti i to im je danas zaštitni znak koji se usko veže s jačanjem turističke ponude u obliku radionica, street art tura, predavanja i slično, rekla nam je Tea.

– Mural je realiziran uz pomoć Savjetovališta Lanterne, a sam proces oslikavanja je za mene osobno bio jako emotivan iz razloga što sam nebrojeno puta prolazila tom ulicom, ne sluteći da ću jednoga dana imati priliku oslikati zid.

Jako mi je drago da sam imala priliku slikati u samoj staroj jezgri grada, i iz tog razloga sam posebno pazila na kompoziciju crteža i na boje, koje sam prilagodila zgradi i okolišu, rekla nam je umjetnica.

– Sam mural se referira na zlatno doba 70ih godina, nekakav mirni, opušteni život, hedonizam i sanjarenje, a boje su pastelne, ugodne, tople.

Naziv “Ko to more platit” je hommage životu u Dalmaciji i podsjetnik da ne zaboravimo kakvo blago nas okružuje i što bi ljudi sve dali da imaju priliku živjeti u ovakvoj prirodi, pojasnila nam je Tea.

Zanimalo nas je kakvi su joj planovi, te na kojim projektima je trenutno angažirana, ali i kuhaju li se neki planovi na području Makarske rivijere.

– Trenutno sam si dozvolila malo duži odmor, jer sam u posljednjih 20 dana oslikala zid na svojoj srednjoj školi u Splitu, zid u Zagrebu u suradnji s Wiener osiguranjem i sad u Makarskoj. Uskoro se posvećujem Podgori i oslikavanju autobusnih stanica, a nakon toga idem na festival Graffiti na Gradele na Brač, oslikavati zatvor u Karlovcu, a krajem godine se selim na 2 mjeseca u Leipzig, gdje sam dobila plaćenu umjetničku rezidenciju u sklopu natječaja Hrvatskog društva likovnih umjetnika, za kraj će umjetnica.

Ivona Ćirak/foto MD/FB