Posljednja novost glede odvajanja makarskog Doma zdravlja bilo je potpisivanje ugovora o prenošenju prava sa Županije na Grad Makarsku i općine Makarskog primorja. Međutim, osim izjava predstavnika Grada, koji su i pokrenuli inicijativu, još uvijek nismo čuli što o tomu misle načelnici s Rivijere i jesu li do sada već održani nekakvi sastanci.

Fakt prvi je da su osnivačka prava prenesena na Grad i općine, a fakt drugi je da inicijatori osamostaljenja navode godišnje cifre od dva do pet milijuna kuna na godišnjoj razini, sve kako bi se osigurao nadstandard. Jer bez dodatnih ulaganja cijela ova priča, slažu se i predstavnici Grada Makarske, nema smisla.

Mišljenja načelnika su podijeljena, no u jednome se slažu: do sada nije održan nijedan sastanak na ovu temu. Stipe Ursić, načelnik Brela, kaže da su oni za ako to znači da će stanovnici Makarske rivijere imati konačno bolju zdravstvenu zaštitu onda smo za projekt.

Oglas

– To je nešto u čemu trebamo dati podršku gradonačelniku i gradu Makarskoj kao što smo i napravili u slučaju Tim 2 hitne pomoći. Međutim treba detaljno razraditi financijsku situaciju oko cijelog projekta kao i model financiranja. Također pretpostavljam da je puno otvorenih pravnih pitanja – osnivačka skupština, prava, načini upravljanja, nadzorni odbor i slično. Smatram da je jako loše što do sada Makarska rivijera unatoč određenim naporima ima jako lošu situaciju glede Doma zdravlja, naš doprinos turizmu i državnom proračunu je jako velik, a zauzvrat nemamo gotovo ništa od toga. To je situacija koja me već osam godina frustrira. Nadam se da će sada stvar krenuti na bolje. Mi smo spremni pomoći, najavio je Ursić.

Josko Roščić, načelnik Baške Vode, samo načelno, i pod jednim uvjetom podržava inicijativu.

– Držim da je zdravstvo prioritet, ali prethodno smo se trebali dogovoriti, a ne da netko samostalno izlazi s idejom i nama ostalima priopćava koliki su troškovi. Imamo dom zdravlja kakav imamo, znamo svi da da je financiran i građen od samodoprinosa svih bivših općina Makarskog primorja. Ali ne dozvoljavam da nas netko dovede pred gotov čin, posebno ovako, bez jasnih ciljeva i bez jasnih brojki, jer mi ne znamo koliko će to koštati. Ovo je tema za poslije izbora, a ne za pred izbore. Previše je to ozbiljna tema da bi joj se ovako neozbiljno prišlo, kazao je Roščić.

Sličnog je mišljenja i Matko Burić, načelnik Općine Gradac. I on drži da o tome treba raspravljati poslije izbora.

– Kad bude prvi konkretan sastanak i kad čujem sve detalje, onda ćemo moći nešto reći, ovako ćemo ostaviti ovu temu za poslije izbora. Kada se ovako nešto radi pred izbore, uvijek se može naći doza suspektnosti, a osim toga, za ovako kompleksne stvari volio bih da imamo puno više vremena, komentirao je Burić.

Ponešto sumnjičav bio je i Ante Čobrnić, načelnik Općine Tučepi, kojega primarno muče financije.

– Nije ovo prvi put da se spominje ova ideja, imali smo već neki sastanak kad je gradonačelnik Makarske bio Tonći Bilić. Ali konkretno vezano za ovu inicijativu nismo imali sastanak, i ja, iskreno, ne znam što bi to uopće u praksi značilo. Kako stojimo trenutačno s financijama, i ovih 100 tisuća kuna za tim 2 u Hitnoj nam je velik zalogaj, oprezno će Čobrnić.

Ante Miličić, podgorski načelnik, vodi se time da će postupiti jednako kao ostali.

– Kako budu drugi, i mi ćemo, nećemo biti iznimka. Financiramo mi i Hitnu pomoć, kratko je rekao Miličić.

Ako bismo prenijeli model financiranja tima na Hitnoj pomoći, gdje Grad Makarska daje 500 tisuća, a općine po 100 tisuća, onda bi ekvivalent za tri milijuna kuna nadstandarda bio poveći zalogaj. Grad bi to stajalo 1,5 milijun kuna, a općine 300 tisuća, pod uvjetom da sve pristanu, i pod uvjetom da Vrgorac nije u igri.

Ivona Ćirak /foto O. F.