Vrgorski kraj, pogotovo selo Kokorići, suočava se s katastrofalnom poplavom koja je, osim velike štete nanijete poljoprivrednoj kulturi čitavog područja, oko polovice mještana Kokorića natjerala na napuštanje svojih domova.

U posljednja 24 sata vodostaj je porastao za 55 do 60 cm, a podzemne vode i dalje nadiru. Za sada smo uz pomoć pumpi uspjeli obraniti školu, koju smo rekli ostati spašavati do kraja, očekujemo sutra i dodatnu pomoć što se tiče pumpi. Dok god voda nadire branit ćemo i spašavati koliko možemo, biti stalno na pomoći stanovnicima, no konfiguracija terena je takva da je teško – govori nam pročelnik HGSS Makarska Ante Kukavica, koji će dodati da se očekuje da će voda nadirati još najmanje tri do četiri dana, te da će u pitanju biti rekordna poplava što se tiče ovog područja.

U Kokorićima je stalno po 20 operativaca HGSS-a, od čega je tu stalno stanica Split kao koordinacija na vodi, a svaka 24 sata se radi smjena i dolaze ljudi iz drugih stanica.Jučer je,  s druge strane, u ispomoći kolegama iz Tinovog grada bio i interventni tim makarskog Crvenog križa, pomagavši u dostavi hrane, lijekova, grijalica, toplih obroka i plinskih boca kao i izradi zečjeg nasipa.

U samom mjestu obiteljsku kuću, i to jednu od najugroženijih u Kokorićima, ima i Makaranin Ivan Pleić koji, kaže nam, sada doslovno iz sata u sat čeka što će se dogoditi dalje. – Podrum nam je visok četiri metra i napunio se vode do kraja, a od tada se podiglo za još oko metar i pol. Još desetak centimetara i ući će u kuću. Uspjeli smo unutra podići stvari na dodatnih metar i 30 centimetara visine i sada čekamo. U pitanju je stvarno katastrofalna poplava – govori nam Pleić.
O.Franić / fotografije: Crveni križ Makarska, privatni album