Pišući o dvojbenoj boljoj potrošnji u ovoj godini zaintrigirao nas je podatak koji su nam rekli hotelijeri, a to je da je ove godine ukupnu statistiku po pitanju noćenja “napumpao” veliki broj djece u destinaciji. Makarski TZ smo zamoli da nam izvuku statistiku za period od 1.siječnja do 31.srpnja 2019., 2020. i 2021.godine, i došli do zaključka da je udio djece do 12 godina u ukupnom broju ostvarenih noćenja narastao za čak 20 posto. Prije dvije godine činili su 11 posto, a ove godine oko 13 posto. Nije za čuditi se, jer u “normalnim” godinama u predsezoni i posezoni imali smo daleko veći broj ostvarenih noćenja, a lijepi udio činio bi seniorski turizam, tako da kumulativno imamo jedan takav prosjek.

Iako nam je jasno da pandemijske sezone nisu ni po čemu relevantne, činjenica je međutim da statistika za špicu sezone pokazuje svojevrsni kontinuitet, ako se on može pratiti u kratkom periodu od tri godine. Naime, udio djece u periodu od 15.srpnja do 15.kolovoza manje-više je isti i u predpandemijskoj i u pandemijske dvije godine, te se vrti oko 12 posto. Da je obiteljski turizam logičan izbor kad govorimo o selektivnim oblicima turizma, pokazuje uostalom i odluka uprave Valamara odnosno Imperial Riviere da Meteor prebaci na family koncept. Takva odluka sasvim sigurno nije donesena tek tako nego nakon ozbiljnog i dugoročnijeg istraživanja tržišta.

Ima li Makarska interes da se opredijeli za takav oblik turizma?

Oglas

Prema riječima Drage Nosića, direktora hotela Biokovo, family turizam uistinu jest najinteresantniji odabir u špici sezone.

– Prije svega, problem Makarske je što nema sadržaje za obiteljski turizam. Bilo je govora o nekom Nicolodeum konceptu na Baškom Polju, a svojevremeno je i Apollo bio zainteresiran, no svoje programe nije mogao primijeniti ni u jednom objektu u Makarskoj. Investitori svakako gledaju okolnosti i tu dolazimo do upravljanja destinacijom. Ako bismo se dakle usmjerili u tom pravcu, onda bi se potencijalni ulagači uklopili. Sve, međutim, ovisi o strategiji razvoja turizma koju bi trebalo što hitnije donijeti jer nemamo više puno vremena. Obiteljski turizam može se preklapati s još nekim vidovima turizma, među kojima je seniorski svakako, a jedini koji isključuje sve druge je partijanerski turizam, kazao je Nosić.

Ističe kako postoje family hoteli u Istri koji zimi privlače obitelji s malom djecom iz cijele Hrvatske, što, kako veli, nije nemoguće ni u Makarskoj koja auto putom nije više toliko daleko.

– Postoje mogućnosti, javili bi se i investitori, pitanje je samo što o tome misle javne strukture, zaključio je Nosić.

Kako doznajemo, nova gradska vlast najavljuje što skoriju izradu strategije razvoja turizma, no da će joj prethoditi strategija razvoja grada. No stav gradske vlasti prema ovome ostavit ćemo za poseban članak.

Ivona Ćirak /foto MD