Tradicionalna berba stare masline u subotu je u Kaštel Štafiliću okupila brojne sudionike koji su i ovu godinu željeli dati svoj doprinos u berbi 1500 godina stare masline, a koja je zasluženo i u konkurenciji na natjecanju za hrvatsko stablo godine – piše Portal Grada Kaštela.

– Ovogodišnji urod je bio odličan s obzirom da na području Kaštela imamo ispod prosječnu berbu i jako veliki je napad maslinine muhe. Na staroj maslini dobrim dijelom smo uspjeli spriječiti veće štete jer smo tretirali sa dozvoljenim sredstvima, tako da je urod bio jako dobar. Ubrano je 112 kilograma ploda – kazala je dr. sc. Tatjana Klepo.

Ubrani plodovi odmah su odneseni na preradu gdje je dobiveno deset litra maslinovog ulja, kazala je Klepo napomenuvši da je, s obzirom na raniju berbu, i prinos ulja niži od očekivanog, odnosno manji od deset posto.

Oglas

-Unatoč meteorološkoj situaciji i svojoj starosti, stara kaštelanska maslina svaku godinu daje izniman urod. Jedinstvena je na Mediteranu i ujedno je zaštićeni spomenik prirodne baštine. Kao takva spada u jednu od posebnosti Kaštela i njome se ponosimo, kazao je prilikom berbe kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.
M. D. /foto ilustracija Pixabay