Hrvatska turistička zajednica objavila je turističke podatke za mjesec travanja. Hrvatska tijekom travnja bilježi pad turističkog prometa sa svih relevantnih tržišta. Tako su zabilježeni minusi od 99 i 88 posto s 9500 turista i 392 tisuće noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine – prenosi Dalmacija News.

Naravno, rezultati u Hrvatskoj su očekivana posljedica globalne borbe s epidemijom koronavirusa i potpune paralize europskog i svjetskog turizma. Vrlo ih je precizno oslikao sustav eVisitor: U travnju su većinom bili registrirani domaći turisti, njih oko sedam tisuća, odnosno 96 posto manje nego u travnju 2019., dok je stranih bilo oko 2300, odnosno 99,8 posto manje.

Slično je i s noćenjima – domaćih 281 tisuća je za oko 38 posto manje, a stranih 110,6 tisuća noćenja, što je pad od 96 posto. Što se tiče stranih turista, najviše noćenja su ostvarili gosti iz BiH (6%) i Slovenije (4%), zatim Nijemci, Talijani, Ukrajinci, Rusi, Britanci i državljani SAD-a – svi po 1%.

Oglas

Gotovo 60 posto turističkog prometa za mjesec travanj ostvareno je u nekomercijalnim smještajnim objektima (privatne kuće, stanovi, vikendice, vile i slično), a ostalo u komercijalnom smještaju, odnosno u tek desetak otvorenih manjih ili većih hotela u Hrvatskoj i privatnom smještaju za komercijalno iznajmljivanje.

Nadalje, najviše noćenja u travnju bilo je na području Splitsko-dalmatinske, zatim u Zadarskoj županiji i na Kvarneru.

Veliki minusi iz travnja i ožujka ove godine, unatoč pozitivnim pokazateljima za siječanj i veljaču, utjecali su i na kumulativne brojke pa je tako u prva četiri mjeseca turista ukupno u Hrvatsku došlo 69 posto manje nego u istom razdoblju 2019., odnosno njih 646 tisuća.

Ostvarenih ukupnih 2,3 milijuna noćenja pad je od 59,5 posto, a s obzirom na situaciju, negativni trend se može očekivati i u svibnju i u lipnju, iako bi mogao biti ipak nešto umjereniji zbog popuštanja mjera za sprječavanje širenja koronovirusa od 11. svibnja, kada su se slijedom preporuka mogli ponovo otvoriti ugostiteljski i smještajni objekti, ali i hrvatske granice.

M.D. / foto D.A.