Neizvjesnost koju je donijela varijanta Omicron negativno je utjecala na europski sektor putovanja i turizma na kraju četvrtog tromjesečja 2021., ometajući izglede za njegov oporavak u prvom tromjesečju 2022., piše Turizmoteka.

Ipak, optimizam ostaje jer Europska putnička komisija (ETC) predviđa da će dolasci turista biti samo 20% ispod razine prije pandemije u 2022., unatoč brojnim izazovima s kojima se taj sektor još uvijek suočava. Najnovije izdanje tromjesečnog izvješća ETC-a ‘ European Tourism Trends & Prospects ‘ nastavlja pratiti utjecaj COVID-19 na sektor, istražujući kako se aktivnost putovanja oporavlja dok svijet uči živjeti sa COVID-19.

Komentirajući izvješće, Luís Araújo, predsjednik ETC-a, rekao je: „Iz našeg izvješća jasno se vidi zagušujući učinak neizvjesnosti koji je donio Omicron. ETC je optimističan da će europski putnički sektor prevladati Omicron i mnoge druge izazove prisutne 2022. Međutim, otpornost sektora ovisi o tome da EU bude proaktivan u razvoju endemičnih strategija koje će omogućiti popuštanje ograničenja putovanja. Europska i međunarodna putovanja podjednako. Dok učimo živjeti s COVID-19, vlade diljem Europe moraju pronaći pravu ravnotežu između upravljanja zdravstvenim rizicima i olakšavanja mobilnosti.”

Oglas

U 2021., snažna pokrivenost cijepljenjem u Europi, EU digitalni certifikat COVID-19 i ublažavanje ograničenja putovanja, postavili su plodno tlo za oživljavanje turizma. Međutim, pojava Omicron varijante na kraju godine zaustavila je taj oporavak jer su ponovno uvedena ograničenja putovanja kako bi se borila protiv rekordnih stopa zaraze.
Deseci tisuća komercijalnih letova diljem Europe otkazani su tijekom božićnog razdoblja zbog nedostatka osoblja. Iako nije tako ozbiljan kao kada je pandemija izvorno zavladala 2020., gubici zrakoplovnih prijevoznika iznosili su ukupno 18,5 milijardi eura u 2021., što je rezultiralo nevjerojatnim 1,4-1,5 milijardi putnika manje nego 2019.

Takav razvoj događaja bio je demoralizirajući nakon ljetne sezone koja je obećavala oporavak. Sveukupno, podaci pokazuju smanjenje dolazaka turista u Europu od 62% u 2021. u odnosu na razine 2019. godine. ETC napominje da se europska odredišta i dalje oporavljaju različitim stopama. Hrvatska (-37%), Francuska (-39%) i Monako (-40%) zabilježili su najblaži pad prema podacima u prosincu, zbog potražnje sa susjednih i velikih europskih tržišta. Istodobno, značajan pad zabilježen je u Finskoj (-80%) i središnjim/istočnim destinacijama: Češkoj (-81%), Latviji (-78%), Estoniji (-77%), Slovačkoj (-76%) ) i Litva (-74%).

Iako se očekuje da će Omicron ugušiti oporavak europskog sektora putovanja u prvom tromjesečju 2022., izgledi za putovanja za Europu u cjelini ostaju pozitivni. Sa spoznajom da je nova varijanta, iako vrlo zarazna, daleko od prijetnje kakvom se u početku smatralo, mnoga ograničenja putovanja u Europi počinju se ublažavati.

Potaknuta snažnim domaćim i unutareuropskim putovanjima, predviđa se da će ukupna potražnja za putovanjima biti 20% ispod razine prije pandemije 2022. Dok se očekuje da će domaća putovanja premašiti vrhunce prije pandemije 2022., međunarodna putovanja bit će sporija i vjerojatno se neće u potpunosti oporaviti do 2024.

Iznimno pozitivan razvoj događaja u četvrtom tromjesečju 2021. bio je nastavak putovanja između Europe i Sjedinjenih Država, koji se dogodio u studenom 2021., a vjerojatno će pomoći u oporavku europskog turizma 2022. ETC očekuje da će se vratiti udio europskih putovanja iz SAD-a na razine prije pandemije relativno brzo, i ispred potražnje s drugih dugolinijskih tržišta, kao što je Azijsko-pacifički, uz značajno poboljšanje koje se očekuje ove godine.

Unatoč optimizmu oko povećanog broja međunarodnih putovanja, kinesko produljeno stajalište o “Nultom Covidu” predstavlja određeni stupanj neizvjesnosti i moglo bi nastaviti utjecati na globalna putovanja sve do 2022. godine.

M.D./foto M.D.