Proljeće s nestrpljenjem dočekuju svi koji uživaju u provođenju vremena u prirodi. Dugi, topli dani ispunjeni s puno sunca savršeni su za susret s prijateljima i odlazak na piknik u prirodu. A možete i samo uzeti uzicu i otići u šetnju šumom sa svojim dlakavim ljubimcem. Bilo da ste vlasnik psa ili mačke, vjerojatno ste svjesni da proljeće može sa sobom donijeti neke potencijalne opasnosti vašoj životinji.

Osim cvjetanja cvijeća i pjeva ptica, proljetna sezona donosi i razne štetočine, poput buha i krpelja. Svi vlasnici kućnih ljubimaca strahuju od ovih malih smetnji, jer mogu uzrokovati ozbiljne probleme njihovim dragim životinjama. Kako biste zaštitili svoju mačku ili psa od ovih parazita, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.

Redoviti pregledi poslije šetnje

Nakon što dođete kući iz šetnje u prirodi, provjerite krzno vašeg ljubimca kako biste bili sigurni da se na vašeg ljubimca nisu zakačili krpelji. Provjerite njihove uši, pazuhe i što više kože. Četkanje vam može pomoći da pregledate njihovo krzno u potrazi za neželjenim posjetiteljima. Vrijedi spomenuti da u Plodine katalogu često možete na niskoj cijeni pronaći kako razne vrste hrane, tako i brojne druge proizvode za ljubimce.

Pripazite na borov prelac

Veliku opasnost u rano proljeće kako psima, tako i ljudima predstavlja borov prelac. Ova dlakava gusjenica je razvojni oblik leptira te se u periodu od veljače do travnja spuštaju sa stabla na tlo i stvaraju duge kolone. Ove životinjice mogu biti jako opasne po vaše ljubimce, a čak i po ljude jer njihove dlačice sadrže otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije.

U nekim slučajevima kod pasa dolazi do povraćanja, ili im natekne jezik i gubica, te tada postoji rizik i od zatvaranja dišnih puteva. U ovim slučajevima veterinarska intervencija je potrebna u što kraćem roku. Zato kada pođete u šetnju šumom dobro pripazite da vašom rutom ne prolaze kolone borovog prelca. Možete ih također prepoznati i na borovim stablima gdje rade bijela ispredena gnijezda.

Nemojte koristiti stare proizvode

Proizvodi koji služe kao prevencija protiv buha i krpelja s vremenom gube učinkovitost. Kako biste pravilno zaštitili svog ljubimca, nemojte koristiti proizvode kojima je istekao rok trajanja.

Koristite pseće proizvode isključivo za pse

Proizvodi su ispravno označeni za koju vrstu su napravljeni. Proizvodi za pse, tipa ogrlice protiv buha i krpelja sastoje se od nekih sastojaka koji su toksični za mačke. Nemojte zanemariti naljepnicu na proizvodu, jer može izazvati ozbiljne reakcije kod vašeg ljubimca.

S obzirom na to da spomenuti paraziti mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme Vašem ljubimcu, kao što su anemija, trakavice, alergijski dermatitis, upale, umor, slabost itd., savjetujemo Vam da zaštitite svog ljubimca nekim od testiranih proizvoda. Ovdje možete naći detaljnije informacije vezane za brigu o mačkama i psima.

Pripazite na gnojiva i pesticide

Većina proljetnih vrtlarskih rutina bazira se na dodavanju gnojiva za uzgoj biljki i pesticida za ubijanje neželjenih kukaca i korova. Međutim, ove kemikalije predstavljaju opasnost za zdravlje kućnih ljubimaca. Najsigurnija opcija je odustati od korištenja bilo kojeg od ovih proizvoda u svom dvorištu.

Sponzorirani sadržaj