Ukupno 574 potresa pogodila su područje radijusa 22 kilometra od epicentra glavnog potresa magnitude 6.2 u Petrinji u razdoblju od 28. prosinca do 6. siječnja, objavila je Hrvatska seizmološka služba.  Od toga, 194 su potresa bila magnitude slabije od 2 po Richteru, 321 je bio između 2 i 3,  50 potresa je bilo magnitude od 3 do 4, sedam između 4 i 5, jedan iznad pet te jedan magnitude iznad 6 po Richteru .

Potresi većih magnituda daleko su rjeđi od onih slabijih, što su seizmolozi i najavljivali nakon prvog i najvećeg koji je zabilježen. U svojoj analizi objavili su i vremensku raspodjelu potresa po magnitudi u danima od glavnog potresa. Sustav automatske lokacije u tom periodu je locirao ukupno 12 potresa, i to 2 magnitude od 4 do 5 i čak osam magnitude od 2 do 3 po Richteru.

Seizmolog Tomislav Fiket istaknuo je da podaci od 29. prosinca do 6. siječnja pokazuju da je broj potresa u jednakim vremenskim intervalima prije i nakon glavnog potresa drastično različit – piše Index.

Oglas

Dodao je da nedostaju podaci o potresima magnitude manje od 1.5, ali da ostali locirani potresi mogu dati uvid u neke karakteristike ovog područja.

M.D. / ilustracija: Pixabay