Mlađi građani i oni bez komorbiditeta od nedjelje su počeli dobivati pozive za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu, piše u utorak Jutarnji list.

Riječ je, tvrde, o popunjavanju mjesta koja su bila namijenjena prioritetnim skupinama, odnosno starijima od 65 i onima s komorbiditetima koji su odbili AstraZenecu, kojom se sada cijepi na Velesajmu, navodi dnevnik.

No, po kojem se ključu pozivaju zamjenski građani i kako je moguće da potpuno zdravi 30-godišnjaci dobivaju pozive, a da oni dvostruko stariji, poput osobe od 60 godina s dijabetesom i hipertenzijom, još nisu pozvani?

Oglas

Iz Ministarstva zdravstva kažu kako neovisno o tome kada je registrirana prijava na platformi cijepise.zdravlje.hr, stariji građani i pacijenti s kroničnim bolestima imaju prednost, a pozivi mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju se u slučaju odustajanja onih iz prioritetnih skupina i to isključivo prema algoritmu koji zamjenske kandidate traži s obzirom na dob i zdravstveno stanje.

No, tvrde, naišli su na tehničke probleme. Zbog tehničke pogreške prilikom automatske obrade datoteke samo za utorak, i to samo za preostale termine, nisu se popunili termini prema potvrđenom algoritmu, kažu u ministarstvu te ističu kako užurbano rade na otklanjanju pogreške.

Što se tiče načina pozivanja i stvaranja prioriteta, u ministarstvu kažu da zainteresirani građani za cijepljenje koji spadaju u prioritetnu skupinu starijih od 65 godina i s kroničnim bolestima imaju prednost neovisno o načinu prijave.

Objašnjavaju da pacijentima s kroničnim bolestima prednost daje liječnik obiteljske medicine, a prednost po dobi dodjeljuje sama platforma cijepise.zdravlje.hr. Budući da platforma filtrira prema godištima, iz ministarstva kažu da su u kontaktu s Googleom jer su primijetili da dio poruka odlazi u elektroničku poštu za promociju, donosi Jutarnji list.

Hina/foto Pixabay