Zbog dobre epidemiološke situacije od sutra se ublažava mali dio restriktivnih mjera, pa se učenici osnovnih škola vraćaju u klupe, dopušta se treniranje na otvorenom, otvaraju se bazeni, a promjena će biti i u domovima za starije – javlja HRT.

– Nakon četiri i pol mjeseca HZJZ je donio nove mjere za korisnike domova za starije osobe i pružatelje usluga socijalne skrbi. Novost je da od sljedećeg tjedna rodbina i obitelj korisnika domova mogu u posjet korisnicima, ali i korisnici mogu pod strogim epidemiološkim uvjetima izaći iz doma, izjavila je pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić.

– Kod dolaska u dom posjeti će se odvijati u vanjskim prostorima pružatelja usluge, a za posjet nepokretnim korisnicima vrijedit će stroge epidemiološke mjere i sve će se odvijati po unaprijed utvrđenom rasporedu posjeta ustanovi, kazala je.

Oglas

Ublažavanje mjera moguće je jer je, primjerice, u zagrebačkim domovima za starije i nemoćne već oko 2200 korisnika primilo cjepivo protiv koronavirusa, a 1600 od njih primilo je i drugu dozu cjepiva. Također, bolest COVID-19 preboljelo je i od nje se oporavilo oko 600 korisnika.

– Izlazak iz domova omogućit ćemo upravo onim korisnicima koji su COVID-19 preboljeli unatrag 90 dana i onima koji su primili i drugu dozu cjepiva. Znači, od utorka oni će moći izaći iz ustanova, nakon četiri i pol mjeseca, rekla je Romana Galić za HRT.

M.D.