U Hrvatskoj će za nekoliko dana biti uvedene najstrože epidemiološke mjere od uvođenja lockdowna u proljeće ove godine, koje će uglavnom zahvatiti pet područja – ugostiteljstvo, obrazovanje, kulturu, prijevoz i sport, piše u srijedu Jutarnji list.

O mjerama se raspravljalo i sinoć u Vladi, nacrt je poslan ministrima a danas bi se trebao naći na užem kabinetu, kako bi mjere stupile na snagu do petka ili za vikend, a bile bi na snazi sve do Božića.

Postoji velika mogućnost za zatvaranje svih ugostiteljskih objekata kao i potpun prelazak srednjih škola na online nastavu. Izgledno je i da će se zatvoriti kina i kazališta, ali galerije i muzeji koji imaju jako mali broj posjetitelja mogli bi ostati otvoreni. Sigurno će se ići na ograničavanje broja putnika u prijevozu, dok se još raspravlja što će biti sa fitness centrima, piše dnevnik.

Oglas

Odluka još nije donesena kada je o ugostiteljima riječ pa još uvijek postoji i mogućnost da im se ograniči radno vrijeme, da se smanji broj posjetitelja u lokalima ili da se dopusti samo rad na terasama.

Kada je riječ o crkvama, razmišlja se da se vjerski obredi obavljaju online, putem TV-a ili radija.

Cilj je, kažu u Vladi, da do Božića i Nove godine broj novozaraženih počne padati te da Hrvatska blagdane dočeka u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji. “Cilj nije zatvaranje, nego želimo s restriktivnijim mjerama u najvećoj mogućoj mjeri sačuvati zdravstveni sustav ali i gospodarstvo, da sve što je prioritetno nastavi s radom. Mjere će u primjenu sigurno ići ovaj tjedan, u petak ili za vikend”, rekli su u Vladi za Jutarnji list.

Hina /foto MD