Pucnjava na Trgu sv. Marka u kojoj je ponedjeljak teško ranjen policajac, a još su dvojica bila ugrožena ponovno je aktualizirala pitanje držanja zaostalog oružja pa je policija pozvala građane da joj oružje dragovoljno predaju bez sankcija.

Od 2007. otkad se provodi akcija “Manje oružja manje tragedija” građani su prema policijskim podacima dragovoljno predali više od 5000 komada zabranjenog oružja, preko 330 tisuća komada eksplozivnih sredstava, preko 9000 komada oružja koje mogu legalno posjedovati, oko 5,5 milijuna komada streljiva te nešto više od 5000 kilograma različitog eksploziva.

No, praksa pokazuje da građani još imaju oružja u posjedu čime pokazuju neodgovornost jer dovode u opasnost vlastitu te sigurnost svoje djece, unučadi i svih građana, rekao je novinarima voditelj Protueksplozijske službe Uprave policije Marijan Nikolau.

Oglas

Građane koji su “zaboravili” predati oružje ili ga se još iz bilo kojeg razloga nisu riješili, Nikolau je pozvao da odaberu alternativu i predaju oružje umjesto da budu kažnjeni, ako im bude pronađeno.

Apelirao je pritom na građane da oružje ne donose u policijsku postaju već da putem telefonskog broja 192 dogovore vrijeme i mjesto predaje nakon čega će oružje na siguran način doći preuzeti pripadnici protueksplozivnog odjela.

Akcijom manje oružja manje tragedija želi se smanjiti, odnosno spriječiti zloupotrebu oružja i rasprskavajućeg streljiva te senzibilizirati građane i potaknuti ih na dragovoljnu predaju.

Nikolau je zahvalio građanima koji su već prepoznali tu akciju i time doprinijeli stanju sigurnosti.

Nije poznato koliko još ima zaostalog oružja, no Nikolau ocjenjuje da ga ima manje u odnosu na ranije s obzirom na dosad izuzetu količinu oružja.

Policajca koji je čuvao zgradu Vlade na Markovom trgu ranio je u ponedjeljak ujutro pucnjima iz dugog vatrenog oružja 22-godišnjak nakon čega je na Jabukovcu počinio suicid pištoljem.

Policija je kazneno prijavila njegovog oca nakon što je u pretresu nekretnina u mjestu Kletište kod Kutine pronašla dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivačima te 1169 komada raznog streljiva.

Otac napadača u utorak je pušten na slobodu nakon što je uhićen, a potom i ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Još nije poznato je li automatska puška kojom je 22-godišnjak iz zasad nepoznatog motiva pucao po Trgu sv. Marka i pištolj kojim si je oduzeo život iz očevog arsenala.
Hina/foto Pixabay