Usluga-rezervacija smještaja Airbnb ne treba dozvolu agenta za poslovanje u Francuskoj, presudio je najviši sud Europske unije ( CJEU ) u Luksemburgu – donosi portal hrturizam.hr.

Drugim riječima, donesena je odluka kako se Airbnb ne može zabraniti u Europskoj uniji, te kako je Airbnb ne pruža uslugu posredovanja tj. da nije posrednik vlasništva ili nekretinski broker, nego da pruža uslugu informacijkog društva ( eng. information society service ).

Naime, Francuska udruga za profesionalni turizam i smještaj (AHTOP) požalilo se da Airbnb ne poštuje francuske zakone o vlasništvu i da Airbnb djeluje kao agencija za nekretnine bez dozvole, kršeći lokalni akt poznat kao zakon Hoguet. Iz Airbnb su poručili kako je kompanija osmišljena kako bi ljudi kratkoročno mogli unajmljivati ​​rezervne sobe ili čitave nekretnine, te kako su zaštićeni zakonima EU o “elektroničkoj trgovini”.

Oglas

Zašto se Airbnb razlikuje od Ubera?

Zanimljivo, uključeni suci također su napravili razliku između Airbnb-a i Ubera na temelju toga koliko je aplikacija za rezervaciju imovine imala transakcije na njezinoj usluzi.

U prosincu 2017. godine CJEU je presudio da je tvrtka za dijeljenje automobila Uber taksi tvrtka, a ne samo “služba informacijskog društva”.
CJEU je rekao da je slučaj protiv Airbnba “za razliku od slučaja protiv Ubera, jer se ne može utvrditi da Airbnb ima” presudan utjecaj “na smještaj koji se nudi na njegovoj platformi. Airbnb ne određuje cijenu najma koja se naplaćuje za nekretninu i omogućuje kupcima da odaberu koju kuću unajmiti.Suprotno tome, Uber u svojoj aplikaciji određuje cijenu za vožnju i svakom putniku dodjeljuje vozača.

Nathan Blecharczyk, suosnivač Airbnb-a istaknuo je kako je samo prošle godine, putovanje na njihovoj platformi imalo izravni ekonomski utjecaj od preko 100 milijardi USD na njihovih 30 najboljih svjetskih tržišta. A otkako je Airbnb osnovan, domaćini širom svijeta zaradili su više od 80 milijardi dolara otvorivši svoje domove gostima. “Mi želimo biti partneri svima u zajednicama u kojima djelujemo, zbog čega pozdravljamo fer propise i temeljno vjerujemo da su jasna pravila dobra vijest za sve” zaključio je Blecharczyk. Originalan tekst možete pročitati OVDJE.