Na danas održanoj sjednici Vlada RH imenovala je za novog glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića – piše Dalmacija danas.

Time je on postao čelnik i državni tajnik Hrvatske vatrogasne zajednice koja je od 1. siječnja 2020. godine, temeljem novog Zakona o vatrogastvu (NN 125/2019), preustrojena u središnji državni ured nadležan za vatrogastvo. Naime, temeljem navedenog Zakona, na prijedlog predsjednika Vlade RH, glavnog vatrogasnog zapovjednika imenuje Vlada RH te joj je on odgovoran za zakonitost rada Hrvatske vatrogasne zajednice, za opremljenost, osposobljenost i intervencijsku spremnost vatrogasaca, postrojbi i organizacija na području RH.

Slavko Tucaković završio je Tehnološki fakultet u Zagrebu (VI/1), usmjerenje zaštita od požara, a 2004. godine diplomirao na Visokoj školi za sigurnost na radu, smjer zaštita od požara.

Oglas

Specijalist menadžmenta poslovnih sustava postao je 2014. godine završivši poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Od 2017. do 2018. pohađao je Hrvatsko vojno učilište dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

Od srpnja 2012. godine preuzima dužnost načelnika Sektora za vatrogastvo u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ujedno i funkciju glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske. U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici imenovan je za glavnog vatrogasnog zapovjednika 21. veljače 2019. godine te je na toj dužnosti do 31. prosinca 2019. godine.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Slavko Tucaković vodio je sve velike požare u priobalju: na Korčuli, Pelješcu, u Crikvenici, Benkovcu, Kistanju, te na brojnim drugim požarištima. Zapovijedao je i tijekom poplava koje su zadesile Mursko Središće, Letovanić, Veliku, Karlovac, a 34 dana sudjelovao je na katastrofalnoj poplavi u Gunji 2014. godine. Od značajnih zadaća možemo izdvojiti i zapovijedanje, aktivno sudjelovanje i vođenje državne akcije za vrijeme elementarne nepogode koja je 2014. godine pogodila Primorsko-goransku županiju te sudjelovanje u migrantskoj krizi Opatovac i Slavonski Brod 2015. godine.

Odlikovan je medaljom Grada Koprivnice, zlatnom medaljom i medaljom za posebne zasluge HVZ-a, Redom Danice s likom Katarine Zrinski od strane predsjednice RH, kao i mnogobrojnim odlikovanjima iz vatrogastva Republike Slovenije.

M.D. / foto MORH/J.Kopl