U utorak 7. prosinca Savjetovalište Lanterna je organiziralo Okrugli stol na temu mentalnog zdravlja. Okrugli stol je dio projekta MentArt, projekta podrške osoba s mentalnim teškoćama i promidžbe mentalnog zdravlja koje Savjetovalište Lanterna provodi u partnerstvu s Udrugom K.U.M. iz Prološca. Projekt MentArt je podržan sa 14.853,00 EUR financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Na okruglom stolu su se okupili domaći stručnjaci, predstavnici civilnog i javnog sektora, koji se bave mentalnim zdravljem mladih, te predstavnici Grada Makarske i Matice umirovljenika. Na Okruglom stolu nisu bili prisutni pozvani predstavnici Doma zdravlja Makarska.

Na početku susreta Snježana Glučina, dopredsjednica Savjetovališta Lanterna, pozdravila je sve okupljene te podsjetila na nedavno preminulu predsjednicu Savjetovališta Lanterna Sanju Puharić.

Oglas

Nakon tog dirljivog uvoda riječ je preuzela Ivona Vučić, voditeljica projekta MentArt koja je istakla važnost provedbe projekata u cilju promidžbe mentalnog zdravlja te kako je mentalno zdravlje kao važna sastavnica zdravstva gotovo pa iščezlo iz sveukupne priče o mentalnom zdravlju. Izjavila je i to kako većina zdravstvenih djelatnika se uglavnom bavi mentalnom bolešću, a rijetku savjetuju svoje pacijente na koji način mogu unaprijediti svoje mentalno zdravlje.

Dopredsjednica Savjetovališta Lanterna Snježana Glučina ponovo se obratila okupljenima te ih kratko upoznala s radom Udruge od njenog osnutka. Naglasak je stavila na savjetodavni i terapijski rad te slabu prepoznatost dostupnosti takve vrste usluga koje Lanterna nudi besplatno.

Predstavnica Grada Makarske Gordana Muhtić je u svom izlaganju govorilo o svim mehanizmima i načinima na koji Grad Makarska sudjeluje u unaprjeđenju mentalnog zdravlja svojih građana. Istaknula je financijsku podršku kojom Grad podržava rad organizacija civilnog društva, rad Socijalnog vijeća te brojne projekte iz područja socijalnog djelovanja. Predstavnica Grada je izrazila spremnost da sve izrečeno na Okruglom stolu prenese gradonačelniku i ponudila pomoć te još bolju suradnju s okupljenima.

Ispred Matice umirovljenika na Okruglom stolu je sudjelovao predsjednik Upravnog odbora Matice umirovljenika Izet Hafizović koji je iznio svoje viđenje problematike osoba treće životne dobi. Kao osnovne probleme naveo je izoliranost starijih osoba, neaktivnost, teškoću da se odluče na promjene te osjećaj srama da traže pomoć ukoliko je pomoć potrebna.

Smatra da su zajednička druženja, zajedničke aktivnosti nešto što osobama starije životne dobi može poboljšati kvalitetu življenja. Isto tako je ukazao na neadekvatne prostorne uvjete u kojima organizacija djeluju te potrebu za određenim adaptacijama ili čak novim prostorom.

Olivija Prodan Ravlić, predstavnica Udruge osoba s invaliditetom Sunce je izjavila da se sa problemima psihičkih teškoća svojih korisnika susreću ponajviše u posljednje dvije godine otkad su njihovi korisnice zbog pandemije virusa covid19 bili primoran ostati u svojim kućama i ponovo se, na neki način, izolirati. Izrazila je svoju zabrinutost zbog trenutne situacije jer kao Udruga smatra da nemaju kapaciteta pomoći tim osobama.

Opseg ovog problema, postojanja osoba s mentalnim teškoćama, su tek osvijestili kroz projekt Zaželi kroz koji su se upoznali s teškom izoliranošću tih osoba. Olivija Prodan Ravlić je, kao i svi okupljeni, istakla problem neadekvatnih uvjeta rada te veličine prostora za rad sa svojim korisnicima. Kao još jedan problem je istakla teško dostupno bolničko liječenje te problem stigme koji prati osobe s mentalnim teškoćama.

Ispred Centra za socijalnu skrb Makarska sudjelovale su dvije predstavnice ravnateljica Natalija Urlić te psihologinja Miranda Mastelić. Ravnateljica Urlić je izjavila da se sa osobama s mentalnim teškoćama susreću svakodnevnom u svom radu kroz različite socijalne usluge koje Centar pruža svojim korisnicima. Istaknula je da je najveći problem što se u Centru pojavljuju osobe koje su razvili već teže oblike psihičkih poremećaja, a još k tome nisu niti svjesni da im je pomoć potrebna. U toj situaciju je uopće teško pronaći način kako im tu pomoć ponuditi.

Psihologinja Mastelić je potvrdila da obitelj osobe s mentalnim teškoćama Centru se obraća kada je osoba već u težem stanju te kada je potrebna mjera liječenja. A liječenje se ne može organizirati bez privole te osobe.

Marica Garmaz, psihologinja u OŠ S. Ivičevića, je govorila o ovoj problematici iz perspektive obrazovnog sustava. Izjavljuje da novi razvoj tehnologije koja nam je u nekim područjima život bila od velike pomoć, ali s druge strane čini veliku štetu osobito našoj djeci i mladima. U školi postoje jako veliki zahtjevi na različitim razinama što ostavlja malo prostora stručnjacima iz skrbi o mentalnom zdravlju za kvalitetan rad na ovom području. Kao niz problema navela je sudar vrijednosti, visoka očekivanja, potrošačko društvo, težnja ka savršenstvu.

Sve ovo psihologinja Garmaz navodi kao otegotnu okolnost za zdrav i siguran odgoj naše djece. Smatra da je preventiva ključna te rano prepoznavanje teškoća.

Zaključak ovog Okruglog stola je da unatoč izazovima današnjeg vremena i premalo prepoznatoj temi problema mentalnog zdravlja, nije prekasno da se uz suradnju civilnog, javnog sektora te lokalne vlasti radi na prepoznavanju problema osoba s mentalnim teškoćama te promidžbi mentalnog zdravlja kako bi ono postalo dostupno što većem broju građana.

Detaljno razrađene zaključke Okruglog stola će Savjetovališta Lanterna uputiti Gradu na razmatranje.

Okrugli stol moderirala je psihologinja iz Savjetovališta Lanterna Patricija Batinović.

MD/ foto Savjetovalište Lanterna