Guverner Oklahome pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da pandemiju koronavirusa proglasi “Božjim djelom”, što bi pomoglo saveznim državama proizvođačima nafte čija je cijena prošlog tjedna prvi puta pala ispod nula dolara.

“Prekomjerna proizvodnja nafte nastavlja ugrožavati gospodarstvo”, napisao je guverner J. Kevin Stitt u pismu Trumpu koje je objavio na Twitteru.

Proglašenje “više sile” ili “Božjeg djela” omogućilo bi naftnim kompanijama da prekinu rad bez opasnosti da im se otkaže zakup nalazišta, objasnio je Stitt.

Oglas

Regulatorna agencija Oklahome za energetiku ocijenila je da se trenutna proizvodnja može smatrati “ekonomskim gubitkom” što bi moglo proizvođačima dopustiti da bez gubitka koncesija zatvore bušotine koje gube novac.

Proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama je krajem prošle godine dostigla rekordnih 13 milijuna barela dnevno, no pandemija je globalnu potrošnju te sirovine smanjila za 20 do 30 posto, odnosno do 30 milijuna barela dnevno.

Cijena ispod nule odnosi se na ugovorene kupoprodaje te sirovine za buduće isporuke i plaćanja, za razliku od cijena koje se postižu za isporuku koja se odmah pokreće.

Do takvih cijena je ovom slučaju došlo stoga što je trošak skladištenja proizvođačima bio viši od vrijednosti očekivanih budućih isporuka.

Hina / Foto: D.A.