Visoki upravni sud odbacio je žalbu udruga za zaštitu okoliša protiv projekta izgradnje vjetroelektrane Senj, čime je završio zadnji upravni sudski spor pokrenut zbog odluke da se taj projekt, unatoč zakonskoj obvezi, gradi bez ocjene utjecaja na okoliš.

“Visoki upravni sud odbacio je žalbu okolišnih organizacija zbog proceduralnih razloga, zauzimajući stav da zakon ne daje pravo udrugama da osporavaju odluku koja se donosi u formi mišljenja”, priopćile su udruge.

Udruga Biom protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike vodi sudske sporove od 2013. oko tri projekta izgradnje vjetroelektrane Senj na području ekološke mreže Natura 2000. U posljednem sporu pokrenutom 2018. Biomu su se pridružile udruge Sunce i Zelena akcija.

Oglas

Te se 2018. godine mijenja investitor u projektu izgradnje vjetroelektrane Senj, koji je započeo 2013. godine, a kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation planira graditi drukčiji projekt od dvije ranije verzije za koje je ocjena utjecaja na okoliš provedena.

Ministarstvo u tajnosti odlučilo ne treba ocjena utjecaja na okoliš 

“Tada ministarstvo odlučuje da za navedenu vjetroelektranu, unatoč zakonskoj obvezi, nije potrebno provesti niti jedan postupak ocjene utjecaja na okoliš, iako se radi o projektu koji je po snazi veći čak i od kontroverzne vjetroelektrane Krš-Pađene. Štoviše, ministarstvo je tu odluku donijelo u tajnosti”, ističu udruge.

Tvrde da u takvoj odluci ministarstva postoje sličnosti s onima vezanim uz vjetroelektranu Krš-Pađene. Ministarstvo, navode, prvo odlučuje da je postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš potrebno provesti, a manje od dva mjeseca kasnije mijenja tu odluku pa nije potrebno provesti takav postupak.

Ističu i da su se na posljednju tužbu odlučili jer ministarstvo nije javno objavilo tu odluku niti lokacijsku dozvolu, pa smatraju da se time otvara prostor da se o bitnim projektima koji mogu imati značajne utjecaje na okoliš odlučuje iza zatvorenih vrata, bez pristupa javnosti.
Hina / ilustracija Pixabay