Upravo je u tijeku okrugli stol imena “deGRADacija” u hotelu Biokovo na koji su pozvani razni stručnjaci s ciljem promišljanja uloga strukovnih društava u razvoju formalnih urbanističkih institucija. Skup su otvorile Petra Jerković i Petra Radić, domaćice, inače arhitektice i članice Udruge Kačić, koje su objasnile zašto, uopće, ova tema i zašto se Makarska pridružila splitskoj i šibenskoj turneji kroz platformu Clubture.

Okruglom stolu prethodio je, inače, đir po Velikom Brdu, tzv.Disaster walk gdje su gosti imali priliku na licu mjesta vidjeti užase urbanizma, ili bolje rečeno izostanka urbanističkog planiranja. O tome je bilo riječi i na okruglom stolu gdje je Jerković naglasila kako je ključni problem u Makarskoj činjenica da žuti pojas u prostornom planu nije definiran te da je jednak u svim dijelovima grada, što upravo rezultira kaosom jer je jasno da se ne može svugdje jednako promišljati prostor.

rhdr

Zadarska ulica navedena je kao školski primjer loše gradnje gdje su u istom košu i luksuzne vile s bazenima i zgrade i betonski mastodonti, sve s neprikladnom infrastrukturom i prometnicama.

Oglas

– Vidimo ovdje favele u Rio de Janeiru i Makarskoj, razlika i nije tako velika, prikazano je u projekciji u kojoj se potom “šetnja” nastavila na Dugišu. Tamo se vidi pomno planirani nukleus iz vremena bivše države,  gdje su prizemlja u doticaju sa zelenilom te gdje su zgrade građene s međurazmakom i mjerilima, kao što vidimo i sklad s paralelnim ulicama, rekla je Jerković. Međutim devastacija se vidi kroz kasniju gradnju, a Srednja škola kao dobar arhitektonski primjer, no loše održavan, kaže Jerković, u klinču je zgrada koje tamo ne pripadaju i koje su građene u maksimalnim gabaritima na minimalnim parcelama.

Petra Radić prebacila se na zonu pored Gradske sportske dvorane i Osejave. – Ne ulazimo u to kako ova zgrada izgleda, možda bi se negdje uklopila, ali ovdje, jasno je to i laiku, ne korespondira s okolišem. Ne pripadaju tu ni po veličini ni po funkciji, istaknula je Radić kazavši kako se ovdje Osejava odsijeca od grada. Govorila je i i prenamjeni prostora bez strategije razvoja turizma, što grad nema. Crvene turističke zone su, rekla je, krucijalne i tu bi trebalo inzistirati na javnim natječajima, a u te točke spada i dvorana, i hotel “Miramare” i hotel “Osejava”. O tim vizurama, kaže, nitko ne govori.

Nakon uvoda, osim samih organizatorica Radić i Jerković, govorila je Daša Gazde iz Društva arhitekata Split, arhitekt Miljenko Franić te bivši makarski gradonačelnik Velimir Vidak Buljan, uz moderaciju Jere Kuzmanića iz GradOdrasta.

M. D. / foto MD