Među 61 putnikom koji je u Nizozemsku stigao iz Južne Afrike, njih 13 ima novu varijantu omikron. Zbog omikrona u Izraelu uvode protuterorističku tehnologiju za praćenje telefona kako bi spriječili širenje nove varijante, naručuju 10 milijuna kompleta PCR testova.Prvi europski slučaj pojavio se u Belgiji, a broj država samo raste. Slučajevi su potvrđeni u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Češkoj, sumnja se na Austriju, potvrđen je omikron i u susjednoj Italiji.

“Od trenutka kad cirkulira u Engleskoj, Italiji ili Belgiji, vjerojatno je da su slučajevi i ovdje u optjecaju, identificirat ćemo ih i usporiti njihovo širenje i cirkulaciju koliko god možemo”, kazao je Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

Što Hrvatska radi kako bi što prije otkrila novu varijantu kad se pojavi?

Oglas

“U Hrvatskoj još nije detektirana. Mi kontinuirano pratimo i testiramo uzorke koje pristižu na gensku strukturu virusa. Nastavit ćemo to raditi, kao i do sada i razmjenjivati informacije sa međunarodnim tijelima kojima, zapravo na taj način se i koordinirano pristupa praćenju ovih mutiranih varijanta da bi svi bili zajedno uključeni”, kazala je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za RTL.

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Pero Lučin kaže cjepivo će djelovati – pitanje je koliko, a količina virusa koji se udahne znatno utječe na tijek kliničke slike.

“Misli da je vrlo vjerojatno da je taj soj već negdje blizu nama, ako ne i kod nas. A što bi to promijenilo, pa ja mislim da ne bi puno. Ono što nam ostaje u borbi s ovim virusom je držati distancu, izbjegavati zatvorene prostore i izbjegavati velika okupljanja u zatvorenim prostorima. To vrijedi i za ovaj soj”, kazao je Lučin za RTL.

Liječnici iz Južne Afrike poručuju da se zaraženi uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, dakle blaža klinička slika i to riječ je o mlađim ljudima.

MD/ foto MD