Općina Baška Voda donijela je Zaključak o dodijeljenim jednokratnim naknadama za školsku i akademsku godinu 2021./2022.

Naime, čak 139 studenata dobit će iznos od 4000 kuna. Oni koji imaju prosjek ocjena 4,00 i više dobit će dodatnih 2500 kuna. Po toj računici 25 studenata dobit će 6500 kuna. Kako nam je kazao Josko Roščić, načelnik općine, mjera o sufinanciranju prijevoza ostaje pa će se i dalje isplaćivati novac za putovanja.

I učenici neće proći “lišo” u podjeli jednokratne potpore srednjem obrazovanju. Dobit će po 2000 kuna.

Oglas

Općina studentima i učenicima daruje i laptope tako da se s razlogom može zaključiti kako je – s tog aspekta – dobro biti student u ovoj općini.

Kako smo sračunali, ova naknada stajat će proračun općine 788,5 tisuća kuna. U samom proračunu radi se o stavki koja sama čini 2 posto, budući se planira proračun težak 37,5 milijuna kuna. Usporedimo li postotak koji se u gradskom budžetu izdvaja za ovu stavku u Makarskoj, dolazimo do zaključka kako Makarska daje deset puta manje.

Vrlo jednostavnom računicom, kada podijelimo predviđenih 550 tisuća kuna s proračunom od 190 milijuna kuna, doći ćemo do 0,2 posto, što je čak deset puta manje nego Baška Voda.

Inače, Baška Voda i dalje izdvaja novac za sufinanciranje prijevoza, što je Makarska ukinula. Također imaju i stavku kupnje laptopa pa je udio izdvajanja za srednje obrazovanje i studente veći od onih 2 posto. Koliko točno, ne znamo, jer proračun još uvijek nije išao.

Ivona Ćirak /foto M.D.