Grad Makarska donio je prije dva dana, temeljem odluke nacionalnog stožera, odluku o zabrani održavanja javnih događanja i okupljanja na kojima je preko 100 ljudi, osim ako imaju digitalnu EU potvrdu. Naime, Kačićev trg nije lokacija gdje se može provoditi kontrola te su svi dogovoreni koncerti otkazani, dok su događanja na Ljetnoj pozornici i dalje u igri.

Makarska međutim nije jedina. Općina Brela je takvu odluku, kako nam kaže načelnik Stipe Ursić, donijela prije 10-ak dana.

– Direktorica TZ-a Valentina Vitković inicirala je prije 10-ak dana sastanak na kojemu je to izloženo, a riječ je i o preporuci našeg stožera, tako da smo sve otkazali. Brela su specifična, centar je dosta zbijen i ne možemo se pridržavati epidemioloških mjera, tako da smo se odlučili na otkazivanje, iako je sve bilo dogovoreno, kazat će Ursić.

Oglas

Dodaje kako su odluku donijeli dok je Hrvatska bila još “debelo” u zelenom. Za razliku od koncerata, kino na otvorenom, kako veli, ide dalje jer se tu može provoditi kontrola i držati se mjera.

Ovakvu je odluku prije 10-ak dana, prema riječima susjeda Joska Roščića, donijela i Baška Voda.

– Mi smo odmah reagirali na dopise i preporuke, nije mi jasno što su drugi čekali i zašto se tek sad reagira, veli Roščić.

Na području općine Gradac se otkazuje Beer fest u Drveniku te Street ball u Gradcu koji se, točnije, odgađa za rujan, ukoliko situacija bude povoljnija.

– Sve veće manifestacije na kojima je nemoguće kontrolirati COVID putovnice odnosno popisivati smo otkazali, no manje poput sajmova domaćih proizvoda ostavljamo, kazao nam je načelnik Matko Burić.

Petra Radić, načelnica Općine Podgora, također kaže kako od koncerata nema ništa, što joj je jako žao jer su, kako veli, imali odličnih ideja. Sajam je održan jučer, a takva događanja su prihvatljiva i za ubuduće.

– Držat ćemo se promenada, jer takav način zabavljanja isključuje okupljanje i smanjuje rizik, dodala je Radić.

Općina Tučepi postupit će slično, iako su, kako kaže načelnik Ante Čobrnić, planirati održati ribarske večeri.

– Ali s obzirom na odluku, nažalost neće biti ništa od toga. No kKutz se održava, jer tu možemo kontrolirati COVID putovnice, i to nam je danas potvrđeno kao epidemiološki prihvatljivo iz županijskog stožera. Imat ćemo četiri večeri tijekom ljeta, rekao je Čobrnić.

Ivona Ćirak /foto Goran Morović