Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine potvrđeno nam je da su odbili suglasnost na Izmjene i dopune Prostornog plana grada Makarska, a u obrazloženju su naveli, između ostaloga, da je potrebno uskladiti plan sa županijskim planom te unijeti u odluku i područja van građevinskog područja koja se nisu dirala. Među spornim točkama je i zaobilaznica koja je brisana, Platno koje je naknadno ipak “vraćeno” u obuhvatu prema važećem županijskom planu, uređaj za sušenje mulja za pročistač na Biloševcu koji je komunalne namjene, a nalazi se u turističkoj zoni te zona Biloševca koja je veća nego u županijskom planu.

Zbog svega toga na Gradskom vijeću će biti potrebno donijeti izmjenu odluke, a sve nakon što, kako nam je rečeno iz ministarstva, Grad postupi sukladno zatraženoj dopuni.

Podsjetimo, inače, da je i Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije dao negativno mišljenje na konačni prijedlog plana, i to dva puta, a Grad je, kako je kazao gradonačelnik Zoran Paunović, svejedno poslao akt na resorno ministarstvo istaknuvši kako zakon ne obvezuje prethodni “blagoslov” Županije.

Oglas

Paunović je kazao kako će poslušati upute te proći cijelu proceduru. Naglasio je da bi okviran rok usklađivanja i ispravljanja mogao biti završen u dva do tri mjeseca. Nakon toga je sve opet na Ministarstvu, dodao je.

– Mislim da je ovo političko pitanje. Moj zaključak je da imate legalno izabranu vlast, vlast koja se opredijelila da stane na kraj bespravnoj i prekomjernoj gradnji, vlast koja je napravila sve da ukine višestambenu izgradnju i smanji koeficijente, da se ukinu aparthoteli…Ali bez obzira na volju naroda i lokalne vlasti, i na sve poduzete korake, vi ovdje imate Županiju i imate Ministarstvo koji opstruiraju cijeli proces, poručio je gradonačelnik.

Inzistiranje na usklađivanju sa županijskim planom Paunović je usporedio s inspektorom koji može “opaliti po džepu” zbog banalnog propusta i zbog velike greške, tvrdeći kako su nedostaci prijedloga plana sitnice u odnosu na krupne izmjene koje nosi plan.

Uvjeren je, kako je rekao za kraj na izlaganju na aktualnom satu, da su i Županija i Ministarstvo pogriješili.

Čak i ako Upravni odjel za zaštitu okoliša pri Županiji kaže kako ne treba strateška procjena, što bi mogao biti slučaj, opet je teško očekivati da bi se novi plan mogao naći pred gradskim vijećnicima prije kraja ove godine.

Ivona Ćirak