-Kad konobari kažu da jedva čekaju ponovno početi raditi, onda sada zaista tako misle. Predugo je trajao ovaj neželjeni odmor, i svi su zbilja revni i spremni na rad, kaže nam Drago Nosić, direktor hotela Biokovo, ispijajući prvu kavu na osunčanom štekatu kavane nakon višemjesečnog lockdowna.

Bašta je već solidno napunjena, a tek je 9 i 30. Nosić je vedar i optimističan, baš kao i vrijeme koje najavljuje neki pozitivniji period. Ne samo za ugostitelje, nego i građane, kojima je već navrh glave novog normalnog i koji su jedva dočekali otvaranje terasa.

-Da, konačno vidimo da stvari iz ozračja pandemije i nečeg lošega idu prema nečemu što će u konačnici biti okej. Vidite, nešto je krenulo, ljudi ima, a ako nas posluži vrijeme, neće biti tako loše. Optimističan sam, moram biti optimističan. Teška je godina iza nas i cijelog čovječanstva, a bez optimizma ćemo se teško izvući iz ove situacije, pozitivno će Nosić.

Oglas

Osmijesi su i na licima u Kosteli koja je već skoro pa popunila sve stolove. -Da, imamo dosta manje stolova, tako da ne može biti neka velika gužva niti će nas ubiti neki veliki posao. Ali polako, neka je krenulo ovako i vjerujemo da će biti ok. Entuzijazma ne fali, jedva smo svi dočekali otvaranje, kaže nam Jović.

Šankerica Ivana se slaže. -Ja mislim da je bilo više vrijeme. Baš smo se zaželjeli posla, kaže Ivana, dok sprema kave.
Na pitanje jesu li zaboravili tko pije kakvu kavu, smiju se. -To je teško zaboraviti, rezolutno će Ivana, dok Goran dodaje kako će, sve i da jesu izgubili neke konce, za dva dana biti kao da nikad nisu ni zatvarali.
Ivona Ćirak/foto O.F.