Iako je koronavirus relativno nova bolest i gotovo svakodnevno saznajemo nove informacije o virusu, zdravstveni djelatnici do sada su otkrili koliko dugo bolest traje i koliko je vremena potrebno da se postigne potpuni oporavak od trenutka zaraze.Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je prosječno vrijeme od zaraze do oporavka dva tjedna. Najčešći simptomi uključuju kašalj i vrućicu, ali treba pripaziti i na bol u tijelu, upaljeno grlo i umor. Kod većine ljudi svi simptomi najčešće nestanu do kraja tjedna, a u nekim slučajevima osoba nije niti svjesna da je zaražena jer ne pokazuje nikakve simptome – piše N1.

Ako ste razvili simptome koronavirusa i test je pokazao da ste pozitivni, ključno je da se odmarate i pijete puno tekućine. U prvom tjednu su simptomi obično lakši nego u drugom, a u većini slučajeva simptomi nestanu nakon dva tjedna.

Prema Sveučilištu Johns Hopkins, prosječno vrijeme potrebno za pokazivanje simptoma obično je pet dana. Ako mislite da ste bili izložen virusu i da ste zaraženi, preporuka je da stanete u 14-dnevnoj karanteni.
Može biti drugačije ako imate neko oboljenje

Oglas

Ako osoba ima postojeće oboljenje, oporavak bi mogao trajati između tri i šest tjedana. Bolesnici s respiratornim bolestima, poput astme, ili imaju šećernu bolest ili bolest povezanu s tjelesnom težinom, također se dulje oporavljaju.

Kod nekih se stanje može pogoršati između sedmog i desetog dana. Pacijenti teže dišu i možda će im trebati liječnička pomoć.

Iako još nije potpuno poznato kako virus djeluje na djecu, čini se da je i njima potrebno jednako vremena za oporavak. Djeca u brojnim slučajevima imaju 90 posto manje simptoma nego odrasli.

Ako mislite da imate koronavirus, trebate se izolirati, osobito od osoba s kojima ste u kućanstvu te kontaktirati liječnika, piše EatThis.
M.D.