Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je u utorak da premijer Andrej Plenković mora u samoizolaciju s obzirom na njegov nedavni kontakt sa srpskim tenisačem Novakom Đokovićem, koji je danas potvrdio da je zaražen koronavirusom, a sličnog su mišljenja i drugi političari.

“Plenković MORA u samoizolaciju! Odmah”, poručio je Beljak na Twitteru.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš istaknula je, također na Twitteru, da bi se Plenković odmah uputio u samoizolaciju da je “odgovorni lider koji brine o sigurnosti građana, kao što nam se predstavlja na predizbornim plakatima”.

Oglas

Da Plenković mora u samoizolaciju, smatra i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor. Nezavisni vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek na Twitteru je, komentirajući vijest o potvrdi koronavirusa kod Đokovića, napisao: “A Plenkoviću ništa! Poseban je to imunitet jednog lidera sigurne zemlje”.

Predstavnici Domovinskog pokreta u IX. izbornoj jedinici Hrvoje Zekanović i Damir Biloglav upitali su u utorak zašto premijer Plenković, nakon što je zbog koronavirusa prekinut Adria Tour u Zadru kojemu je nazočio, nije u samoizolaciji i rekli da se takve donedavno nazivalo teroristima.

“Hoće li (Plenković) žrtvovati i ugroziti hrvatske građane neodgovornim ponašanjem ili će kao savjesni građanin, bez obzira na to što je trenutačno negativan, otići 14 dana u samoizolaciju?”, upitao je Zekanović na konferenciji za novinare u Zadru.Zekanović je rekao i da se takve ljude – koji su bili u neposrednim kontaktu sa zaraženima, a izbjegavali propisanu mjeru samoizolacije – donedavno nazivalo teroristima.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na Facebooku je upitao postoje li ipak nedodirljivi.

“Danas sam bio na sudu s Dragutinom Hanžekom, koji je dobio kaznu od 8000 kn jer je izašao iz samoizolacije napolje. Vrijede li za Plenkovića druga pravila ili ide u samoizolaciju?”, napisao je.
Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin na Facebooku je pak ustvrdio: “Kao što Orwell reče: Svi smo jednaki, samo su neki jednakiji od drugih”.

Ranije danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ustvrdio je da će se epidemiološka situacija dodatno zakomplicirati ako se pokaže da je Đoković pozitivan na koronavirus, jer je bio u bliskom kontaktu s puno ljudi koji će onda morati u samoizolaciju.

Upitan hoće li onda u samoizolaciju morati i premijer i predsjednik HDZ-a Plenković s obzirom na njegov kontakt s Đokovićem, Capak je rekao da prema epidemiološkoj anamnezi između njih nije bilo fizičkog kontakta, nego se radilo o dodiru šakama, što se, tvrdi, ne smatra bliskim kontaktom, dok je boravak u zatvorenom prostoru trajao manje od tri minute.
“Ako Đoković i je pozitivan, premijer ne mora u samoizolaciju, ali se on iz predostrožnosti testirao i njegov je test negativan”, poručio je Capak.

Što se tiče susreta s tenisačem Đokovićem, oglasio se i Plenković koji je ranije danas u Rijeci ustvrdio: “Mi smo se pozdravili, zahvalio sam mu što je turnir u Zadru, fotografirali smo se i otišli dalje. Što se toga tiče, mislim da nema nikakve bojazni
.”
Nešto kasnije, ali još uvijek prije nego što je potvrđeno da je Đokovič pozitivan, Plenković je izjavio kako zna da u SDP-u žele da predsjednik te stranke Davor Bernardić izbjegne predizborno sučeljavanje, da bi ga se valjda to željeli riješiti samoizolacijom, “ali da taj film neće gledati”.

Za poruku iz SDP-a da je nakon što je bio na teniskom turniru u Zadru trebao ići u samoizolaciju, Plenković je rekao da taj film neće gledati.
Hina / foto: Mario Ćužić/HTS