Na sjednici Gradskog vijeća u petak jedna od točaka dnevnog reda je prijedlog Odluke o osnivanju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu “Bura”.

– U svrhu implementacije Lokalnog razvoja pod vodstvom lokalne zajednice u ribarstvu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje od 2021.-2027., Grad Makarska suglasan je sudjelovati u formiranju partnerstva predstavnika gospodarskog, civilnog i javnog sektora, a u svrhu osnivanja i djelovanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Bura“, kao jedan od suosnivača uz Općinu Tučepi, Općinu Brela, Općinu Zagvozd, Općinu Zadvarje i Općinu Šestanovac.

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Bura“, koja ima pravni oblik udruge, osniva se radi ostvarivanja zajedničkih interesa svih razvojnih dionika ribarstvenog područja koje obuhvaća, a koje je funkcionalno koherentno u geografskom, gospodarskom i društvenom smislu, te radi izrade i provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu.

Oglas

Grad Makarska sudjelovati će kao član – osnivač na Osnivačkoj skupštini Udruge Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Bura“, navodi se u odluci.

Gradonačelnik će imenovati osobu koja će biti predstavnik Grad Makarska na Osnivačkoj skupštini Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Bura“.

Kako doznajemo od Gordane Muhtić, predsjednice Gradskog vijeća, do 1.listopada će se održati sjednice općinskih vijeća u “partnerskim” općinama s kojima se Grad Makarska po ovom pitanju povezuje i s kojima će zajedno tražiti sredstva od Europske unije.

– Uskoro očekujemo i prva inicijalna sredstva, no kada, za što i koliko, ovisi o raspisivanju natječaja. Široko je područje korištenja sredstava, od, primjerice, obnove ribarske flote, preko otvaranja ribarnica, pa do prerade ribe u zaleđu. Ima lijepih primjera i može se puno toga postići, a broj ribara na našem području je uistinu iznenađujući, tako da sam sigurna da će LAGUR ispuniti svoju svrhu, kazala je Muhtić.

Svrha LAGUR-a je, inače, kako se navodi u obrazloženju, omogućiti ribarskim zajednicama da stvore nove i održive izvore prihoda te da poboljšaju kvalitetu života zajednice.

– To se omogućava osnaživanjem lokalnog stanovništva, onih koji najbolje razumiju probleme i težnje ribarskih zajednica – nudeći im sredstva za provedbu i financijska sredstva za razvoj i prilagodbu rješenja njihovim stvarnim potrebama.

Planirano je djelovanje na području Grada Makarske, Općine Tučepi, Općine Brela, Općine Zagvozd, Općine Zadvarje i Općine Šestanovac, stoji u obrazloženju.

Podsjetimo, inače, da su lokalne akcijske grupe osnovale općina Gradac i općina Podgora.

Ivona Ćirak /foto M.D.